Hlavní obsah

Expert FBI bude bojovat se zločinem na internetu z kanceláře v Estonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se rozhodl trvale umístit svého experta na počítačovou kriminalitu v estonské metropoli Tallinnu. Informovala o tom v pondělí agentura AP, podle níž je to poprvé, co bude agent FBI zaměřený pouze na takzvaný kyberzločin umístěn mimo USA. Agent by měl začít pracovat letos.

Článek

Podle Shawna Henryho z FBI si americký úřad vybral Estonsko kvůli dobře rozvinuté počítačové infrastruktuře, vládní účasti v boji proti počítačové kriminalitě a estonské znalosti informačních technologií.

FBI by také měla spolupracovat se specializovaným centrem kybernetické obrany NATO, které má posílit pozici aliance v boji proti útokům teroristů využívajících ke svým činům internet. Centrum vzniklo v Tallinnu loni. Akce počítačových pirátů, hackerů či teroristů znamenají rostoucí mezinárodní hrozbou.

Masivní útoky internetových vandalů zažilo v roce 2007 také Estonsko. Hackeři tehdy narušili provoz internetových stránek ministerstev, vládních stran, médií a bank. Estonské úřady byly přesvědčeny, že tyto elektronické výpady mířily z Ruska. Moskva však tato obvinění odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám