Hlavní obsah

Albánie podala přihlášku do Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Albánský premiér Sali Berisha v úterý v Praze oficiálně podal přihlášku do Evropské unie. Přihlášku od něj převzal jeho český protějšek Mirek Topolánek, jehož země Unii tento půlrok předsedá.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Předseda albánské vlády Sali Berisha (vlevo) a premiér v demisi Mirek Topolánek

Článek

"Je to historický moment pro mou zemi," řekl Berisha s tím, že podání přihlášky znamená návrat Albánců do rodiny evropských národů. Zdůraznil také, že plnou integraci Albánie do EU podporuje 96 procent obyvatel země.

Topolánek konstatoval, že Albánie má za sebou podobnou cestu při začleňování do evropských struktur, jakou absolvovalo Česko. Počátkem dubna vstoupila společně s Chorvatskem do NATO a všechny členské státy Unie letos ratifikovaly asociační a stabilizační dohody s ní, které jsou považovány za předstupeň členství. Topolánek dodal, že Albánii ovšem „čeká ještě velký kus práce“.

Rychlý vstup Albánie do EU se neočekává, přípravy na členství zřejmě potrvají velmi dlouho.

Status kandidátské země v současnosti mají Chorvatsko, Turecko a Makedonie. Záhřeb a Ankara už zahájily i vstupní rozhovory. V prosinci podala přihlášku do Unie i Černá Hora, status kandidátské země jí ale zatím oficiálně nebyl přiznán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám