Hlavní obsah

Novinář: Ničení důkazů proti UCK potvrdil i činitel OSN

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haagský tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) skutečně ničil důkazy o unášení a vraždění lidí kvůli obchodu s jejich tělesnými orgány, které prováděli příslušníci kosovskoalbánské povstalecké organizace UCK. Britskému novináři Michaeli Montgomerymu to potvrdil jeden z vysokých úředníků UNMIK, správy OSN nad Kosovem.

Článek

„Jsem si zcela jistý, že (důkazy) byly zničeny v Haagu. Neřekl to pouze srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič, ale potvrdil to také Jose Pablo Baraybar, bývalý šéf úřadu UNMIK pro pátrání po nezvěstných osobách v Kosovu,” řekl serveru Balkan Insight Montgomery.

Ten strávil v Kosovu několik let při pátrání o okolnostech masakru v obci Cuška, kde polovojenské jednotky Srbů při potlačování povstání kosovských Albánců pobily několik desítek lidí.

Montgomery spolu s vyšetřovacím týmem OSN hledal stopy odebírání tělesných orgánů zajatcům v jednom domě v albánském městě Burel, asi 90 kilometrů severně od Tirany. Zde měli specialisté najatí UCK zajatcům ve speciální pitevně odebrat ledviny, jádra a srdce a nedobrovolné dárce povraždit.

„Tým na místě objevil pozoruhodné věci: v hromadě odpadků použitý lékařský materiál a stopy krve na podlaze,” řekl Montgomery. Doličné předměty byly podle novináře zaslány do Haagu k provedení analýzy, výsledky však nikdy nepřišly - materiál byl zlikvidován.

Vše bez vědomí del Ponteové

To tvrdí i Chuck Sudetic, spoluautor knihy Lov: Já a váleční zločinci, již napsala někdejší žalobkyně ICTY Carla del Ponteová. Ta jako vůbec první informovala svět o únosech stovek lidí, především Srbů, jimž lékaři na zakázku UCK odebíraly tělesné orgány. O likvidaci důkazů z pitevny v Burelu však prý podle Sudetica neměla tušení.

„Nevěděla, že doličné předměty, například použité lékařské ampulky a další medicínský materiál, byly zničeny ICTY. O všem rozhodli úředníci na nižší úrovni, nikdo s ní o tom nemluvil. Kdyby to bylo s paní del Ponteovou konzultováno, souhlas se zničením těchto a dalších důkazů by nedala,” řekl prý Montgomerymu Sudetic.

V souvislosti s pašováním tělesných orgánů Del Ponteová ve své knize zmínila i nynějšího premiéra Kosova Hashima Thaciho. Obvinila navíc představitele správy OSN v Kosovu, že vyšetření hrůzných zločinů páchaných UCK zabránili. Správcem OSN pro Kosovo byl tehdy současný ministr zahraničí Francie Bernard Kouchner. Thaci, někdejší politický vůdce UCK, obvinění odmítl. Připustil pouze, že někdo mohl zneužít uniforem UCK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám