Hlavní obsah

Británie zvažuje změnu staletých pravidel nástupnictví na trůn

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown projednával s britskou královnou Alžbětou II. plán změny pravidel nástupnictví na trůn. Muži už by v nástupnické linii neměli mít přednost před ženami a překážkou by neměl být ani sňatek nástupníka s příslušníkem jiné než anglikánské církve.

Článek

Brown diskusi o záměru o změně potvrdil ve čtvrtek stanici BBC při své návštěvě Brazílie. Krok by podle průzkumu stanice podpořilo 80 procent Britů. „Myslím si, že v 21. století lidé očekávají odstranění diskriminačních pravidel. Ty záležitosti se musejí řešit,“ řekl Brown.

Downing Street už potvrdila, že premiér návrh přednese na listopadovém summitu zemí Společenství národů Commonwealth. Reformu by muselo schválit všech 15 členských zemí společenství, jehož formální hlavou je britský panovník.

Reformní návrh na změnu už předložil liberálně-demokratický poslanec Evan Harris. Vláda údajně podporuje jeho principy, s konkrétním zněním ale nesouhlasí.

Při nástupnictví na trůn mají v současnosti přednost muži. V případě, že by nejpravděpodobnější následník trůnu princ William měl dceru a pak syna, nedostal by už syn před starší sestrou přednost. Stejně tak by nikoho od trůnu neměl už odstavit sňatek s katolíkem či konvertitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám