Hlavní obsah

Bývalý šéf albánské rozvědky žil tajně z dávek v Londýně

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýně

Někdejší šéf albánské tajné služby Ilir Kumbaro, který byl hledán kvůli podezřením z mučení a únosů, byl objeven v britském hlavním městě. V západní části Londýna žil pod falešným jménem ze sociálních dávek, uvedla stanice BBC.

Foto: , Novinky

Policisty přivedl na stopu neúmyslně samotný Kumbaro. Ilustrační foto

Článek

Kumbaro požádal v Británii o azyl v roce 1996 jako Šaqa Šatri, kosovský Albánec na útěku před srbským útlakem. Třináct let dvojího života ukončilo úterní stání u londýnského soudu, jenž rozhoduje o vydání do vlasti. Soudce Howard Riddle dal najevo, že o tom musí rozhodnout ministerstvo zahraničí.

Nejenže se Kumbarovi podařilo získat britský pas, ale přesvědčil britské úřady také k přiznání sociálních dávek. Příčinou měly být jeho údajné deprese a posttraumatický stres. Ve státním bytě ve Fulhamu žil se dvěma lidmi, pravděpodobně manželkou a synem. Po celou dobu byl nezaměstnaný.

Prozradil ho vlastní omyl

O vlastní odhalení se postaral Kumbaro sám. Do žádosti na úřadu sociálního zajištění totiž omylem vyplnil své skutečné jméno. Registrace byla sice zrušena, ale Kumbaro už byl v hledáčku policie. Scotland Yard po něm od září 2008 pátral na základě žádosti albánských úřadů.

Vyslýchaný Šatri údajně detektivům potvrdil, že zná Ervina Kumbara, ale žádného Ilira. Obhájce podezřelého tvrdí, že staré fotografie Kumbara se s Šatriho snímky nepodobají a stejně tak je tomu v případě dvojice, o které zadržený tvrdí, že je jeho sestřenice a její přítel. Vyšetřovatelé nicméně shledali podobu Šatriho s Kumbarem na dávných snímcích nezpochybnitelnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám