Hlavní obsah

Portugalský informátor mohl otočit výsledek světové války

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Informátor nacistů byl blízko odhalení jedné z nejdůležitějších spojeneckých operací, které mohlo vést ke změně vývoje druhé světové války. Příběh portugalského operátora na rybářské lodi a jeho zatčení předtím, než by stačil Němce informovat o invazní flotile směřující k severoafrickým břehům, odhalily odtajněné materiály britské služby MI5. Napsal to list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Informátor byl blízko invazní flotile generála George Pattona.

Článek

Gastao de Freitas Ferraz byl placen Němci za kódované zprávy o pohybu nepřátelských lodí ve Středomoří, které zasílal velitelům německých ponorek. V roce 1942 se ocitl v závěsu spojeneckých lodí směřujících k severní Africe, na plavidle USS Augusta byl generál George S. Patton, velitel plánované invaze na severu černého kontinentu ovládaného německými a francouzskými vojáky poplatnými režimu ve Vichy.

Spojenci si od invaze slibovali zajištění pozic pro rozhodující vstup na evropský kontinent a lepší kontrolu nad Středozemním mořem. Koalice připravovanou operaci Torch kryla dezinformacemi o plánovaném vylodění ve Francii či Norsku.

Nejprve ho propustili

Ferraz byl na rybářské lodi Gil Eannes v Atlantiku a ani Němci nevěděli, že Britové jeho zprávy dešifrovali. Koncem června 1942 loď vyrazila z Lisabonu do St. John’s v tehdejší briské kolonii Newfoundland. Spojenečtí vojáci ji po zakotvení prohledali, ale nenašli žádné důkazy. Portugalsko bylo neutrální zemí a nejen kvůli tomu nastaly různé byrokratické peripetie, které vyústily v propuštění posádky.

Britské velení ale později chybu napravilo a vydalo rozkaz loď na moři zadržet. Ferraze zajala posádka lodi HMS Duke of York 1. listopadu 1942. Portugalec byl odvezen do Londýna, kde se vyšetřovatelům přiznal, že byl informátorem placeným Němci. Měsíčně od nich dostával 15 000 portugalských escudos.

„Gastao de Freitas Ferraz byl na chvostu Pattonových vojsk a byl by informoval Němce, kam směřovala. Mohl tím ovlivnit výsledek celé války,“ řekl Timesům historik z Cambridge a životopisec MI5 Christopher Andrew.

Týden po Ferrazově zatčení se angloamerické jednotky vylodily ve francouzských koloniích v severní Africe. Francouzské síly byly rychle poraženy, ale Němci vedení generálem Erwinem Rommelem odolali a spojence zatlačili. Následovala série pouštních bitev, které vedly k německé porážce v následujícím roce. Vítězství v severní Africe bylo jedním ze zásadních obratů ve válce a zakládalo na spojeneckou invazi v Normandii o rok později.

Britové Ferraze propustili po válce a v roce 1953 mu byl zrušen zákaz vstupu do Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám