Hlavní obsah

Krize je hlubší, než se čekalo, řekl Putin v Davosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS
Aktualizováno

Projev ruského premiéra Vladimira Putina ve středu zahájil Světové ekonomické fórum v Davosu. Putin na úvod hovořil o světové ekonomické krizi, které fóru letos dominuje. Promluvil o „drastických okolnostech“ současné hospodářské situace.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Vladimir Putin zahajuje ekonomické fórum v Davosu.

Článek

Podle něj jde o velmi komplexní problémy. V závěrečném shrnutí uvedl, že jedním z nich je skutečnost, že se krize musí řešit za pochodu. Zmínil, že je s krizí nutné bojovat a nepodléhat jí, neupadnout do deprese a uvedl i nutnost sebedůvěry. "Cílem je dosáhnout prosperity," zakončil řeč za potlesku přítomných.

Podle něj se podaří krizi řešit tak rychle, jak dobře se ji podaří popsat. K řešení může pomoci uvolnění valutových rezerv a jejich napumpování do ekonomiky a bankovního sektoru. Zmínil ale i nutnost mobilizovat intelektuální zdroje.  

Putin prohlásil, že krize byla mimo jiné způsobena nesprávnými a nezodpovědnými rozhodnutími. Podle něj krizi vyvolaly virtuální společnosti a virtuální peníze, zatímco ekonomika musí stát na reálných základech, na společnostech, které mohou vytvářet reálnou přidanou hodnotu.

Ve svém projevu ruský premiér zmínil i možnost, že se na fóru dospěje k nutnosti uplatnění protekcionářských opatření a že je nutné být při jejich zavádění opatrný. Varoval před spoléháním na stát. Jako příklad uvedl Sovetský svaz, který státní ekonomika přivedla k rozvratu. Podle něj politici nejsou odpovědnější než obchodníci a ekonomové.

Putin obhajoval volný trh. Podle něj by se za ekonomiku bez soutěže zaplatila příliš vysoká cena. Varoval též před populistickou finanční politikou.

Putin hovořil o plynu

Putin také zmínil problém se zdroji energií a zajištěním dodávek energie a energetických surovin. Zdůraznil, že je nutné vytvořil partnerství a také stabilizovat ceny energií, aby jejich propad nevedl k plýtvání a dalším nestabilitám či k ohrožení energetického průmyslu i na základě spekulací.

Putin obhajoval oba nové plynovody, jak severní na dně Baltského moře, tak jižní Southstream. Zmínil i budování nových tranzitních míst na ruském pobřeží Pacifiku a v Číně. Zdůraznil i nutnost nestavět jen na jednom druhu energie a na nutnosti rozvíjet jadernou energetiku.

Rusko musí také řešit dopady krize 

Mluvil i o dopadech krize na Rusko a o opatřeních, která přijme. Podle něj Rusko o problémech, které ekonomice hrozily, vědělo. Uvedl ale, že byly silnější, než se původně čekalo.

Jako řešení vidí nejen větší odpovědnost, ale také nutnost napumpovat do ekonomiky hotovost a oživit ji, k čemuž může pomoci i snižování daní. Zmínil taktéž nutnost reformy institucí.

Hovořil také o cenách potravin. K řešení případné potravinové krize způsobené nárůstem cen míní podle něj přispět i Rusko.

Zbrojení krizi nevyřeší

V projevu se Putin také zmínil o válce v Gruzii i o současném konfliktu v Gaze. Podle něj má Rusko zájem na stabilitě a větší bezpečnosti, kterou chce i regionálně garantovat, píše ČTK

Ruský premiér Vladimir Putin se také vyslovil proti zvyšování výdajů na zbrojení a militarizaci. "Militarizace nepomůže vyřešit problémy. Jsme proti zvyšování výdajů na vojenské účely," řekl Putin. Agentura Reuters citovaná ČTK k tomu připomíná, že právě v letech, kdy Putin vykonával funkci ruského prezidenta, vzrostly ruské výdaje na zbrojení velmi výrazně.

"Jsem přesvědčen, že rozumná zdrženlivost ve vojenských výdajích, spojená s úsilím o posílení stability a bezpečnosti ve světě, bude mít pozitivní ekonomické důsledky," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám