Hlavní obsah

Fritzl svoji dceru znásilňoval dvakrát týdně

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouský násilník Josef Fritzl svou dceru znásilnil celkem asi třitisícekrát, Elisabeth mu musel být po vůli nejméně dvakrát za týden. Napsal to rakouský deník Österreich s odvoláním na vyšetřovací spis, který státní zástupkyně Christiane Burkheiserová dokončila o víkendu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Z výsledků spisu zatím na veřejnost dále proniklo, že Fritzl podle odborných posudků neměl komplice a je za své činy schopen nést zodpovědnost.

Další detaily protokolu, který čítá 1500 stránek, zatím nejsou známy. Státní zastupitelství je zveřejní teprve poté, co bude Fritzlovi oficiálně sděleno obvinění. K tomu by mělo dojít v polovině tohoto týdne.

Policii se Fritzl při výsleších přiznal nejen k věznění své dcery Elisabeth, ale i k jejímu znásilňování. Připustil, že Elisabeth sexuálně zneužíval dvakrát až třikrát týdně. To při celkových 24 letech, strávených ve sklepním vězení, dává dohromady zhruba tři tisíce znásilnění. Jisté je, že Fritzl bude čelit obvinění z omezování osobní svobody, znásilnění a incestu. Za tyto trestné činy mu hrozí maximálně 15 let.

Trumfem státní zástupkyně zůstává lékařský posudek o synovi Fritzla a Elisabeth Michaelovi, který v roce 1996 krátce po narození zemřel. Michael byl podle expertů nemocný, zároveň ale schopný přežití, pokud by mu byla poskytnuta lékařská pomoc. Fritzl by tak mohl být obviněn ze zabití, otázkou ale zůstává, nakolik soud k posudku přihlédne. Mrtvolu dítěte totiž tyranský otec spálil a tvrdí, že ho nikdy neviděl živé.

Spekuluje se také o tom, že státní zástupkyně obviní Fritzla z otrokářství, pak by mohl dostat až 20 let vězení. Proces začne pravděpodobně v únoru.

Už v říjnu se na veřejnost dostaly závěry posudku psychiatričky Adelheid Kastnerové. Podle něj Fritzl sám sebe vnímá jako rozeného sexuálního násilníka a k uvěznění dcery se rozhodl v šedesátých letech během pobytu ve vězení. V průběhu 24 let s ní zplodil sedm dětí.

Lisa (16), Monica (14) a Alex (12) byli vybráni, aby s ním a jeho manželkou Rosemarie a zároveň jejich babičkou žili v horním bytě. Kerstin (19), Stefan (18) a Felix (6) sklepení nikdy neopustili a nikdy nespatřili sluneční svit. Felixovo dvojče zemřelo krátce po porodu a Frizl jeho tělo spálil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám