Hlavní obsah

Ve Španělsku zatkli Čecha, který pašoval sto kilo kokainu

– MADRID

Španělská protidrogová policie zadržela ve vodách u jihošpanělské Almeríe plachetnici, na jejíž palubě bylo 103 kilogramů kokainu. Informovala o tom v pátek agentura EFE, podle níž byla zatčena dvoučlenná posádka, kterou tvořili Čech a Rus.

Článek

Podle policie by cena narkotika dosáhla 3,5 miliónu eur (88,3 miliónu Kč), pokud by ji pašeráci prodali ve velkém. Její "maloobchodní" cena by stoupla prakticky na dvojnásobek.

Zadržení lodi je součástí operace, která začala už v květnu na upozornění maďarských úřadů. Ty informovaly o zločinecké organizaci se sídlem ve Španělsku, která chystala námořní přepravu více než sta kilogramů kokainu z karibské oblasti.

Organizace navázala spolupráci s nejmenovaným Čechem, jenž je napojen na obchodníky s drogami, kteří je přepravují právě po moři. Muž byl podle agentury EFE zatčen už jednou, v roce 2006, v souvislosti se zadržením plachetnice s nákladem 343 kilogramů kokainu ve vodách francouzského ostrova Guadeloupe.

Vyšetřovatelé zjistili, že Čech se před několika měsíci přesunul na jeden karibský ostrov, pravděpodobně ve francouzských Antilách, kde převzal loď plující pod vlajkou tichomořského Vanuatu a s tajným nákladem narkotika. Vyplul k Azorským ostrovům, odkud pokračoval ke španělským břehům. Tam jej na upozornění zadrželi celníci.

Vyšetřování však pokračuje a policie nevylučuje další zatčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám