Hlavní obsah

Brity před kouřením varují drastické obrázky na krabičkách cigaret

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské úřady přitvrdily v tažení proti kuřákům. Od středy je varují také grafickými vyobrazeními ničivých účinků kouření na lidské tělo umístěných přímo na krabičkách od cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na obalech se tak poprvé objevil rudý, odulý nádor na mužském krku, plíce zbarvené do žlutohněda či povadle vyhlížející cigareta naznačující souvislost kouření a impotence. Obrázky nesmí chybět na žádné krabičce. Dosud tomu tak není proto, že se nevyprodaly staré zásoby.

Foto: Profimedia.cz

Obrázková varování mají doplnit psaná upozornění na škodlivé účinky kouření. Nápisy byly v uplynulých letech čím dál větší, což podle ministerstva zdravotnictví přineslo příznivé výsledky. Lakonické „Kouření zabíjí“ prý donutilo za pět let 90 tisíc kuřáků vytočit číslo pomocné linky. Vláda si slibuje, že nová varování odradí od kouření ještě víc lidí.

V Británii platí od loňského července zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách. Podle vládních statistik od té doby vzdalo kouření na 350 tisíc lidí. Přesto tento zvyk zůstává v Anglii největším zabijákem. Ročně kvůli němu předčasně zemře přes 87 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám