Hlavní obsah

V Chorvatsku havaroval slovenský autobus, 14 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/ZÁHŘEB
Aktualizováno

Čtrnáct mrtvých a na dvě desítky zraněných si v neděli ráno vyžádala vážná nehoda slovenského autobusu v Chorvatsku. Potvrdil to mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda s odvoláním na chorvatskou policii. Příčiny nehody se stále vyšetřují, podle policie mělo vozidlo buď defekt, nebo řidič, který je mezi oběťmi, upadl do mikrospánku.

Foto: Zeljko Popovic/EPEHA, ČTK

Nehoda slovenského autobusu v Chorvatsku

Článek

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda Novinkám během dne potvrdil, že počet obětí se zvýšil na 15, nakonec se ale konečná bilance neštěstí ustálila na 14 obětech. Hospitalizováno bylo 19 cestujících. V autobusu bylo 49 pasažérů. Potvrdili to úředníci slovenského ministerstva vnitra a zahraničí na mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě.

"Příčiny nehody se stále vyšetřují. Autobus sjel z dálnice mezi Záhřebem a Splitem na 197 kilometru. Zdemoloval asi 20 metrů dlouhý pás svodidel a následně čelně narazil do betonového sloupu mostu," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš. "Z nehody vyvázlo bez zranění 16 lidí," dodal Tomáš.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Chorvatská policie připouští dvě možné příčiny nehody. Jedna je mikrospánek řidiče a druhá verze je defekt pneumatiky. Turisté necestovali přes cestovní kancelář, ale autobus si objednali u soukromého dopravce Mostarko.

"Autobus i pneumatiky byly v dobrém technickém stavu. Nedovedu si vysvětlit příčinu nehody," uvedl spolumajitel dopravní společnosti Ladislav Mihalko.

Pasažéři slyšeli praskat pneumatiku, řidič zemřel

"Někteří cestující tvrdí, že slyšeli jak praskla zadní pneumatika. Autobus se vzápětí stal neovladatelným," uvedl pro televizi TA3 slovenský policejní přidělenec Radovan Kyselica, který je na místě nehody.

:. Nehoda slovenského autobusu v Chorvatskufoto: ČTK/Zeljko Popovic/EPEHA

Řidič autobusu při nehodě zahynul a druhému řidiči museli amputovat obě nohy. Televize Markíza se spojila s jedním z cestujících, kteří nehodu přežili. Košičan Vojtech Vendrák (69) řekl, že seděl s manželkou v zadní části havarovaného autobusu.

:. Rozhovor se synem cestující zraněné v autobusu v Chorvatsku. Zdroj: TV Prima

"Je to strašné. Hrozný je pohled na zničený autobus a na všechny cestující. Jen několik málo cestujících vyvázlo bez zranění. Vůbec netuším, co se stalo. Asi jsem spal, když se to stalo," uvedl.

Chorvatská nemocnice operuje tři zraněné

Nejméně dvacítka osob byla přijata do nemocnice v Gospiči, kde jsou právě tři osoby operovány, uvedl vyšetřovatel. Podle agentury byl na místo nehody vyslán vrtulník pro transport raněných.

:. Chorvatští záchranáři odvážejí zraněné do nemocnice. Foto: 24sata

"Probíhají záchranářské práce, není to konečný stav. Je to velmi vážná dopravní nehoda," řekl Škoda, podle něhož neskončila identifikace obětí. Zatím nepotvrdil, zda a kolik obětí jsou slovenskými občany.

Premiér Robert Fico rozhodl o vyslání vládního speciálu do chorvatského Zadaru. "Na jeho palubě bude zdravotnický personál a ministr zahraničí Ján Kubiš, který bude koordinovat pomoc přímo na místě," dodal Tomáš. Vládním speciálem se mohou vrátit na Slovensko všichni cestující z autobusu, kteří o to projeví zájem a budou schopni transportu.

Výběr nejtragičtějších nehod slovenských autobusů nebo autobusů se slovenskými občany za hranicemi Slovenska:
10. července 1995 - Dva řidiči autobusu se slovenskými turisty, řidič francouzského nákladního automobilu a jedna z turistek cestujících ve slovenském autobusu zahynuli při srážce obou vozidel u města Troussey ve východní Francii.
20. března 2002 - Slovák zahynul při srážce slovenského autobusu s kamionem na dálnici D1 u Měřína na Žďársku. Čtyři cestující utrpěli středně těžká zranění, 11 bylo lehčího rázu.
18. července 2002 - Řidič slovenského autobusu zahynul při nehodě v Rumunsku. Autobus vezl turisty do Bulharska a na dálnici narazil asi 60 kilometrů od Bukurešti do kamionu.
26. května 2003 - Na dálnici D1 u Prahy se srazil slovenský autobus s nákladním vozem. Řidič autobusu zemřel, dva lidé byli zraněni těžce, dalších 21 osob lehce.
13. prosince 2004 - Šest mrtvých a stejný počet zraněných si vyžádala nehoda slovenského autobusu na dálnici D1 nedaleko Domašova na Brněnsku. Do autobusu, který vyjížděl z odpočívadla, zezadu narazil kamion.
3. září 2007 - Dva Slováci zahynuli při nehodě autobusu v Rumunsku, třetí obětí byl polský řidič vozidla. Další slovenský občan utrpěl těžké zranění, řada jiných lehká.

Reklama

Výběr článků

Načítám