Hlavní obsah

VIDEO: Rusko může jednat o nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie v pondělí

Novinky, aš, Novinky, RIA Novosti
SUCHUMI/MOSKVA

Národní shromáždění Jižní Osetie i Abcházie ve čtvrtek jednají o tom, že požádají Moskvu o uznání své nezávislosti. Obě separatistické oblasti jsou dosud součástí Gruzie, ale chtějí se odtrhnout. Jejich parlamenty tento krok už ve středu odsouhlasily. Ruský parlament by o jejich žádosti mohl jednat už v pondělí 25. srpna. Rusko v pátek pokračovalo ve stahování svých jednotek z Gruzie i z Jižní Osetie.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Ruské obrněné transportéry opouštějí Gori.

Článek

Abcházský parlament již ve středu schválil návrh prezidenta obrátit se na Moskvu s žádostí o uznání nezávislosti. „V 12 hodin se uskuteční schůze národního shromáždění, která musí potvrdit rozhodnutí parlamentu i prezidenta,“ řekl nejvyšší představitel Abcházie Sergej Bagapš.

Pokud bude souhlasit, podnikne země další kroky, uvedl Bagapš a zopakoval, že uzná-li Rusko nezávislost, tak mu nabídne dohodu o přátelství a vzájemné spolupráci. Její součástí by bylo i umístění ruské základny na abcházském území.

Bagapš se současně obrátil na abcházské diaspory v Turecku a v Evropě, aby uspořádaly demonstrace za uznání nezávislosti země.

Uznat chce i Jižní Osetie

V středu o nezávislosti jednal nejen abcházský, ale také severooestinský parlament. Parlament této autonomní části Ruska se rozhodl, že požádá Moskvu, aby uznala nezávislost Jižní Osetie na Gruzii.

Mluvčí severosetinského parlamentu Sergej Mironov to zdůvodnil tím, že za prezident Gruzie Michail Saakašvili je vinen agresí a genocidou proti Osetincům.

Prezident Jižní Osetie Eduard Kokojev zdůraznil, že jeho země má větší nárok na uznání nezávislosti než Kosovo. „Čím rychleji bude uznána Jižní Osetie a Abcházie evropskými státy, tím dříve se stabilizuje Kavkaz,“ dodal ještě Kokojev.

Rusko zajišťuje mír bez Gruzínců

Ruský generální štáb ve čtvrtek oznámil, že Gruzie už nemá právo působit v mírových silách na hranicích mezi Gruzií a separatistickými oblastmi Jižní Osetií a Abcházií. Generálplukovník Anatolij Novogicyn to zdůvodnil tím, že Gruzie zaútočila na Jižní Osetii. „Právo naplnit mírovou misii nyní mají pouze ozbrojené síly Ruské federace,“ uvedl Novogicyn.

Rusko i ve čtvrtek pokračovalo ve stahování svých sil z Gruzie. Pátek má být dnem, kdy by mělo být podle slibu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva stahování ukončeno. Podle zpráv už ruská vojska opustila gruzínské město Gori. Uvedl však, že část vojáků zůstane v Jižní Osetii a 500 jich zůstane v Gruzii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám