Hlavní obsah

Berlín otevřel Honeckerův bunkr

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Takřka 19 let po zvratu politického vývoje v bývalé NDR byl v sobotu poprvé zpřístupněn protiatomový bunkr tehdejších vládců. Po tři měsíce budou moci zájemci zavítat za doprovodu průvodců do třípatrové podzemního areálu, který NDR vyšel na 230 miliónů východoněmeckých marek a jenž měl ochránit vedení s Erichem Honeckerem v čele před atomovým úderem.

Článek

Celkem 400 lidí tu mělo přežít asi dva týdny. Bunkr u Prendau, v lesích asi 40 kilometrů od Berlína, sahá do hloubky 30 metrů, skládá se ze 300 místností, včetně zpravodajské centrály a kuchyní. Fungovat začal v režimu přísného utajení 13. prosince 1983, Honecker ho krátce navštívil jen při otevření a pobyl tu dvě hodiny.

Podle Hannese Hensela ze Sítě berlínských bunkrů zájemci zaplatí za dvouhodinovou prohlídku 20 eur. Za sto eur budou moci prožít v podzemí čtyři hodiny a vyzkoušet si plazení v úzkých a obtížně přístupných částech podzemního kolosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám