Hlavní obsah

Na chorvatské dálnici zahynula česká rodina

Novinky, Slobodna Dalmacija

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠIBENIK
Aktualizováno

Na dálnici v Chorvatsku zahynuli v pátek ráno tři Češi. Čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Informaci deníku Slobodna Dalmacija Novinkám potvrdil český zastupitelský úřad v Záhřebu.

Foto: Cropix, ČTK

Vůz sjel z cesty a při pokusu vrátit se na ni se převrátil a sunul se asi padesát metrů po náspu.

Článek

Na dálnici zahynul manželský pár a jejich patnáctiletý syn. Jeho o šest let starší bratr utrpěl těžká zranění, podle chorvatských zdrojů je však mimo ohrožení života.

Nehoda se stala na dálnici ze Záhřebu do Šestanovace asi dva kilometry od přímořského města Vrpolje v 7:30 ráno. List zveřejnil fotografii škodovky, v níž rodina jela. Auto leží u vozovky převrácené na střechu.

Podle prvních informací vůz Škoda Octavia Combi sjel z cesty a při pokusu se na ni vrátit se převrátil a sunul se asi padesát metrů po náspu. Při nehodě byl z automobilu vymrštěn motor.

Rodina pocházela z Hodonínska. List ocitoval i výpověď přátel, kteří jeli za vozem v druhé octavii. Právě oni uvedli, že vůz sjel ze silnice. Podle nich byli oba rodiče okamžitě mrtví a chlapci těžce zranění.

foto: ČTK/Cropix

Po nehodě zůstal průjezdný jen jeden pruh dálnice. Příčiny havárie vyšetřuje policie ze Šibeniku. Chorvatský deník uvedl jako neoficiální příčinu únavu a mikrospánek řidiče. „Ještě včera nechali sloužit mši za matku a pak se na noc vydali na cestu,“ řekl Právu starší muž ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku.

Letos už v Chorvatsku zahynulo sedmnáct Čechů.

Největší nehody Čechů v zahraničí

17. července 1998 (Maďarsko) - Čtyři osoby (z toho tři Češi) zemřely a dalších deset bylo zraněno zhruba 120 kilometrů východně od Budapešti při střetu českého mikrobusu s maďarským autobusem.

3. dubna 1999 (Rakousko) - Při nehodě českého autobusu u rakouské obce Hard ve Vorarlbersku zemřeli čtyři lidé; nehodu způsobil rakouský řidič, který nedal přednost v jízdě.

8. září 2001 (Chorvatsko) - Tři čeští turisté a jeden Rakušan zahynuli u Záhřebu, když Rakušan neopatrně předjížděl.

7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus narazil do návěsu nákladního auta, který se uvolnil a přejel do protisměru.

1. srpna 2005 (Španělsko) - Při srážce automobilu s kamiónem na silnici mezi Salamankou a Ávilou zahynuli čtyři Češi.

17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.

1. srpna 2008 (Chorvatsko) - Na chorvatské dálnici zahynuli tři Češi a čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici.

Zdroj ČTK 

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám