Hlavní obsah

Unie vzala Bulharsku peníze z fondů kvůli velké korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Evropská komise ve středu na rok pozastavila Bulharsku tok peněz z fondů EU, a to kvůli vysoké míře korupce ve státní správě. Země tak ztratila přístup ke stovkám miliónů eur. Informoval o tom mluvčí EK Johannes Laitenberger. Přesnou částku EK neuvedla. Komise před vysokou korupcí varovala také další novou zemi v EU, Rumunsko.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Zástupkyně země u EU Meglena Plugčijevová tvrdí, že země pokroky dělá, i když pomalu.

Článek

Podle komise má Bulharsko dobré plány, jak bojovat proti korupci a organizovanému zločinu na papíře, ale skutečnost je úplně jiná. Soudy si s korupcí neumí poradit. Vadí jim převedším to, že připouštějí obžalovaným výmluvy a protahují tím řízení.

Mezi evropskými odborníky, kteří v Bulharsku působí, se prý šíří stále větší skepse k tomu, že by Bulhaři opravdu chtěli něco změnit.

Nově jmenovaná zástupkyně země pro evropské fondy Meglena Plugčijevová tvrdí, že její stát pokrok dělá, výsledky ale budou vidět až časem. Bulharsko je členem EU 18 měsíců.

Rumunsko trestu uniklo

Ve velmi podobné situaci jako Bulharsko je i jeho severní soused Rumunsko. O peníze ale zatím nepřišlo. EU čeká, jak bude pracovat speciální úřad pro vyšetřování korupce, který země loni ustavila.

V současnosti jeho vyšetřovatelé řeší téměř 100 případů, které prý zasahují na nejvyšší místa. První závěry vyšetřování by se měly objevit zhruba za dva měsíce.

Reklama

Související články

Unie plánuje odstavit Bulharsko od eurofondů

Bulharsku hrozí, že ho Evropská komise připraví o fondy ve výši 610 miliónů eur (přes 14 miliard korun). Sofie totiž nedělá dost v boji proti korupci...

Výběr článků

Načítám