Hlavní obsah

Na dálnici u německého Dortmundu tančí 1,5 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN
Aktualizováno

Celosvětové známý festival příznivců taneční hudby Loveparade vypukl v sobotu v plné síle v okolí německého Dortmundu. Na rychlostní silnici B1 tančí kolem 1,5 miliónu lidí z celé Evropy. Akci v minulosti proslavily ročníky v Berlíně, letos se akce koná mimo hlavní město.

Foto: Neumann Kirsten, Reuters

Na akci se sjeli lidé z celé Evropy.

Článek

Účastníky mohutné taneční párty pod širým nebem neodradil ani letní deštík. Milovníci moderní hudby často v extravagantním oblečení odpoledne zcela zaplnili rychlostní silnici před veletržním areálem na okraji tohoto největšího města porúrského regionu. Pořadatelé očekávají, že víkendová akce přiláká více než milion lidí.

Mladí lidé se na akci opravu baví.foto: ČTK/AP

Organizátoři rovněž tvrdí, že letošní ročník bude hlučnější, akčnější a plný světelných a laserových show. Do Dortmundu přijely už také takzvané taneční vozy, tedy nákladní auta s ďábelsky výkonnou aparaturou.

Tentokrát auta, kterým se říká floats nebo také lovetrucks, dorazila z 15 zemí, mimo jiné z Belgie, Austrálie, Ukrajiny nebo Turecka. Hudebního svátku, který se koná pod heslem Highway to Love, se má podle organizátorů zúčastnit 37 těchto vozů. Největším lákadlem jsou ale hudebníci a dýdžejové, kteří vystoupí na závěrečném koncertu před veletržními halami: Underworld, Moby, Paul van Dyk, Armin van Buuren, WestBam.

Podle policie se obří party zatím odešla bez incidentů. "Zatím všechno probíhá mírumilovně," poznamenal mluvčí dortmundské policie Kim Freigang.

Loveparade je každoročně také přehlídkou netradičních obleků.foto: Reuters/Neumann Kirsten

Město nebylo pro davy fanoušků dost velké

Loveparade byla dosud spjata hlavně s německou metropolí. V roce 1989 si poprvé přišlo na pozvání berlínského DJ Dr. Motteho zatančit kolem 150 fanoušků techna na západoněmecký bulvár Kurfürstendamm, kde se konalo i následujících šest ročníků Loveparade.

Kvůli prudce rostoucímu počtu účastníků však nákupní třída brzy přestala potřebám hlučné masové zábavy vyhovovat, a tak se akce od roku 1996 pořádala na šestiproudé ulici 17. června vedoucí od Braniborské brány na západ. Jako rekordní vešel do dějin taneční hudby ročník 1999, kdy na party zónu o rozloze asi 36 fotbalových hřišť zavítalo více než 1,5 miliónu lidí.

Mladí lidé se na akci opravdu baví.foto: ČTK/AP

Loni se Loveparade konala v Porúří, které jako celek nabídlo nejlepší projekt pro pořádání dalších ročníků. Každý rok se má Loveparade konat v jiném městě oblasti. Příště je na řadě Bochum, následovat budou Duisburg a Gelsenkirchen.

O netradiční převleky není na festivalu nouze.foto: ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám