Hlavní obsah

Slovenskou policií otřásá rasistický skandál

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský policista se při výslechu mladé ženy dopustil rasistických a sexuálních urážek. Slovenka Radka (25) se provdala za Nigerijce a policista se při výslechu o něm vyjádřil jako o negrovi. Dokonce se ženy ptal, jak velký má její muž penis. Jak informuje deník Nový čas, policista byl okamžitě propuštěn.

Článek

Radka pochází z obce Orechová Potôň u Dunajské Stredy na jihu Slovenska a byla předvolána k výslechu za nepravidelné splácení úvěru. Radka pracuje v Anglii, ale při návštěvě na Slovensku se dostavila k výslechu. Nosí afroúčes a nadporučík Libor H. (48) na její adresu poznamenal, že vypadá, jako negerka.

"Poté se mě ptal, jaký velký má můj muž penis, protože negři ho mají údajně velký," uvedla Radka, která se svěřila matce a společně podali na Libora H. stížnost.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Podle propuštěného policisty se záležitost uměle nafukuje. "Jedna slečna, která je podezřelá z podvodu, si touto cestou chce zabezpečit publicitu. Muže jsem označil za negra, ale stejně ho označila také její sestra, když jsem byl u nich doma. Narážky na velikost přirození černochů nepatřily vyslýchané slečně, ale adresoval jsem je kolegovi, který byl v té chvíli v kanceláři a nemyslel jsem je vážně," říká policista, který důrazně odmítá obvinění z rasismu.

"Vzhledem k tomu, že nadporučík se k obviněním ze stížnosti přiznal, byl uvolněn ze služebního poměru. Policejní ředitel se stěžovatelce omluvil," uvedla trnavská policejní mluvčí Martina Kredatusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám