Hlavní obsah

Berlusconiho bratr půjde do vězení, premiér si prosadil zákon o beztrestnosti

ŘÍM

Odvolací soud v severoitalském Miláně v pátek potvrdil rozsudek, podle něhož by měl bratr italského premiéra, podnikatel Paolo Berlusconi strávit čtyři měsíce ve vězení za daňové podvody. Sám premiér trestu v několika případech korupce unikne, italská poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila návrh kontroverzního zákona o imunitě nejvyšších politiků.

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Předloha počítá s tím, že prezidenta republiky, premiéra a šéfy obou parlamentních komor nebude možné trestně stíhat během výkonu jejich funkce. Berslusconi takto chce uniknout trestu v procesu, kde je souzen za úplatkářství. Jeho bratr však skončí ve vězení.

Paolo Berlusconi byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení prvoinstančním soudem, ale odvolací soud v Miláně dospěl k závěru, že trestný čin byl promlčen. Proti tomuto rozhodnutí se odvolala generální prokuratura a případ byl postoupen jiné komoře milánského soudu. Ta rozhodnutí soudu první instance potvrdila. Berlusconiho bratr byl stíhán kvůli daňovým podvodům z let 1993-1995 ve výši 2,5 miliónu eur (asi 60 miliónů Kč). Šlo o jeho firmu Simtec, která spravovala skládku odpadu v Cerro Maggiore na severu Itálie.

Premiér Silvio Berlusconi (71), který zvítězil v dubnových parlamentních volbách, byl sám vyšetřován v tuctu případů korupce a daňových úniků, ale zatím nikdy nebyl s definitivní platností odsouzen. Ve čtvrtek se Berlusconimu podařilo v dolní komoře parlamentu prosadit návrh zákona o imunitě čtyř nejvyšších představitelů státu, prezidenta, premiéra a předsedů obou komor parlamentu, před soudním stíháním po dobu, co budou v úřadu.

Opozice protestuje

Levicová opozice normu odsoudila jako „šitou na míru“ premiérovi Silviu Berlusconimu, jenž si zjevně chce zajistit vlastní beztrestnost v procesu, který proti němu vede milánská justice. Berlusconi v něm čelí obvinění z úplatkářství. Verdikt se očekává ještě v létě.

„Je to politická chyba, hájit tímto hanebným způsobem zájmy premiéra, který kvůli korupci stojí před soudem,“ kritizoval předložený návrh zákona bývalý italský premiér a ministr zahraničí Massimo D'Alema. V úterý proti zákonu protestovalo na demonstraci v Římě deset tisíc lidí.

Berlusconi je obviněn, že v roce 1997 zaplatil britskému právníkovi Davidu Millsovi 600 tisíc dolarů (8,9 mil. Kč), aby nepravdivě vypovídal v procesu proti Berlusconiho mediálnímu koncernu Mediaset z konce 90. let. Premiér vinu odmítá a kritizuje italskou justici jako „rudou“ nebo „nádor na italské demokracii“.

Berlusconi už v roce 2003 jako premiér protlačil parlamentem obdobný zákon o imunitě čelných politiků. V lednu 2004 však ústavní soud zákon zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám