Hlavní obsah

Turistka poprvé přivezla do Evropy nebezpečný vir marburg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Do Evropy byl zřejmě poprvé zavlečen z Afriky vysoce nebezpečný virus marburg. Nakazila se jím během dovolené v Ugandě asi čtyřicetiletá Nizozemka, která nyní leží na univerzitní klinice v Leidenu. Podle úřadů není nebezpečí, že by se vir šířil dál. žena je v nemocnici a lékaři sledují asi stovku dalších turistů, kteří s ní mohli přijít do kontaktu.

Foto: Profimedia.cz

Virus marburg

Článek

"Je těžce nemocná, ale její stav je stabilní," uvedli lékaři leidenské kliniky.

Virus zabíjí 90 procent těch, co se jím nakazí. Lék proti viru zatím neexistuje a tělo se s ním musí vypořádat samo.

Podle nizozemských úřadů žena v Ugandě navštívila jeskyni, v níž žilo mnoho netopýrů. Možná tam se infikovala. Již loni byl totiž zjištěn výskyt tohoto viru u netopýrů žijících v ugandských jeskyních.

Podle Stephana Günthera, vedoucího virologie hamburského ústavu, pacientka ještě při zpátečním letu z Afriky nemocná nebyla. Nejsou prý ani žádné důkazy, že by nemoc byla před vypuknutím přenositelná. Podle lékařů se přenáší kontaktem s tělními tekutinami nakaženého.

Marburg

Marburg patří do skupiny filovirů, který podobně jako příbuzný virus ebola způsobuje krvácivou horečku. Patří mezi nejvíce nakažlivé nemoci a většina nakažených umírá. Proti nemoci neexistuje lék ani vakcína. Nákaza se projeví nejprve bolestmi hlavy a únavou. Po pěti až sedmi dnech nakažení lidé krvácejí z různých orgánů. Virus byl objeven v roce 1967 v německém Marburgu. Nakazilo se jím 31 laboratorních pracovníků a lékařů v Marburgu, ve Frankfurtu nad Mohanem a v Jugoslávii od opic dovezených z Ugandy. Sedm z nich zemřelo. Od opic a jejich výměšků se nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších šest lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Virus objevila skupina vědců pod vedením laureáta Nobelovy ceny, rodáka z města Marburg, Emila von Behringa.

Nejčastěji je virus hlášen z Demokratické republiky Kongo, kde bylo zjištěno několik ohnisek v letech 1998 až 2000, další ohnisko se objevilo koncem roku 2004 v Angole. Loni byl zjištěn virus u některých druhů netopýrů, žijících v Ugandě, kterým nezpůsobuje žádné problémy. Již dříve se virus objevil v Zaire a v Sudánu, kde byla úmrtnost nakažených nejvyšší - devadesátiprocentní.

(Světová zdravotnická organizace)

Infikovaná žena byla 5. července přijata do nemocnice v Helmondu. O dva dny později se její stav rapidně zhoršil, načež byla převezena na univerzitní kliniku do Leidenu, kde byla izolována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám