Hlavní obsah

Ministři EU stanovili pracovní týden na maximálně 48 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Ministři práce a sociálních věcí Evropské unie se v noci na úterý dohodli na výši maximální pracovní doby. Bude maximálně 48 hodin týdně, jako nyní platí v ČR, ale zaměstnanci se budou moci rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. ČR dohodu vítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce Petr Nečas je s výsledkem dohody spokojen.

Článek

Dohoda o přesčasech má Česku i jiným zemím pomoci hlavně ve sporu s náhradami za práci navíc u lékařů. Podle dohody EU by jako přesčas už neměla být započítávána pohotovost, kdy zaměstnanec ve skutečnosti nepracuje a jen "čeká" na telefonu nebo spí na služebně. Jako pohotovost se bude proplácet pouze doba, kdy zaměstnanec skutečně pracuje.

EU se na počtu hodin snažila dohodnout celé pondělí, ministři jednali od dopoledne a s verdiktem se rozešli v noci.

Unii tlačily k dohodě o nových pravidlech rozsudky Evropského soudního dvora. Lucemburský soud s odvoláním na nynější evropskou legislativu dává za pravdu zdravotníkům, žalujícím nemocnice za to, že jim neproplácejí celou dobu pracovní pohotovosti jako vykonanou práci.

V "sedmadvacítce" bude nadále platit maximální týdenní pracovní doba 48 hodin, nicméně zaměstnanci se budou moci dobrovolně a za přesně stanovených podmínek rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. Poté mohou pracovat až 60 hodin nebo 65 hodin týdně v případě, že se jako pracovní doba započítává i pohotovost. "Bez toho by se v některých odvětvích nešlo zcela obejít bez výrazného zvýšení mzdových nákladů," uvedl Nečas s tím, že jde právě o zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám