Hlavní obsah

EU se shodla na postupu proti ilegálním imigrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Po třech letech vyjednávání se země Evropské unie ve středu dohodly na společných pravidlech pro nakládání s lidmi, kteří se v unii zdržují protiprávně. Předlohu, kterou kvůli tvrdosti opakovaně kritizovaly organizace hájící lidská práva, ještě musí schválit Evropský parlament.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

Ilegální imigranti po zadržení odpočívají na pláži Kanárských ostrovů.

Článek

Norma by se měla vztahovat na lidi, kteří se do EU dostanou bez potřebných dokumentů nebo jim vyprší povolení k pobytu, avšak oni neodjedou. V ČR by se týkala zejména lidí, kteří přijeli za prací ze zemí bývalého Sovětského svazu, však nemají k pobytu potřebné oprávnění.

Směrnice také určuje dobu, po níž budou moci státy zadržovat cizince, kteří v zemi pobývali nelegálně. Norma počítá se zadržováním až do šesti měsíců. Za určitých podmínek by to ale mohlo být až 18 měsíců.

Návrh směrnice v minulosti opakovaně kritizovaly nevládní organizace. Poukazovaly na to, že vyhoštění migranti po návratu do své domovské země nemají mít právo přijet do EU po dobu dalších pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám