Hlavní obsah

Rozhořčení Italové zaútočili na romský nouzový tábor u Neapole

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEAPOL

Rozhořčení obyvatelé neapolského předměstí Ponticelli napadli v noci na čtvrtek tamní nouzové tábory, v nichž žijí dva tisíce Romů, většinou rumunských občanů. Jejich příbytky se ocitly v plamenech poté, co mladí Italové na ně házeli zápalné lahve. Obyvatelé přístřešků v panice nasedali do aut a ujížděli pryč.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Problémy s romskými nouzovými tábory mají policisté ve více italských městech.

Článek

Násilné protesty místních obyvatel proti ghettům propukly už v úterý v reakci na údajný pokus šestnáctileté Romky o únos šestiměsíčního dítěte přímo z bytu jedné italské rodiny. Dívka byla zatčena.

„Nikdo tady není bezpečný. Nemohu poslat své děti na ulici samotné ze strachu, že by je mohl někdo unést,“ stěžovala si jedna italská matka. Místní obyvatelé činí romské imigranty odpovědné za prudký nárůst kriminality v posledních měsících.

Policie se ale domnívá, že za útoky proti Romům stojí Camorra, neapolská odnož italské mafie. „Camorra provokuje obyvatelstvo, aby se policie musela zabývat těmito nepokoji a neměla čas na potírání organizovaného zločinu,“ řekl jeden z místních novinářů. Neapolská městská rada násilí proti Romům odsoudila jako „kriminální akt“.

Potíže hlásí i další města

Problémy s romskými nouzovými tábory mají i další italská města, především Řím. Tamní policie ve čtvrtek ráno podnikla razii v ghettu na východní periferii metropole, při níž bezmála 50 Romů zatkla. Operace byla zaměřena proti ilegálním imigrantům, přičemž žádný ze zadržených nebyl schopen předložit osobní doklady.

Nově zvolený římský starosta Gianni Alemanno, jenž má neofašistickou minulost, nedávno přislíbil tvrdý postup vůči ilegálním přistěhovalcům. Sérii opatření chystá také nová vláda konzervativního premiéra Silvia Berlusconiho.

V Itálii žije na 140 tisíc Romů, z nichž polovina má italské občanství. Dalších 30 procent přišlo z Rumunska, většinou po 1. lednu 2007, kdy se tato balkánská země stala členem EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám