Hlavní obsah

Slovenskem otřásá skandál se sledováním mobilů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie údajně zneužila zařízení k lokalizaci mobilních telefonů. Ve středu to uvedl bývalý ministr vnitra Vladimír Palko na mimořádné tiskové konferenci. Podle Palka má za touto nelegální akcí stát viceprezident policejního sboru Michal Kopčík a měl o ní vědět také ministr vnitra Robert Kaliňák.

Článek

Lokalizační zařízení využívá Úřad zvláštních policejních činností. Pomocí tohoto zařízení je možné vyhledávat mobilní telefony, ale pouze na základě povolení soudu.

"Ve dnech 5. až 8. dubna 2008 došlo pomocí tohoto zařízení k nelegální lokalizaci 75 mobilních čísel. Za určitých okolností bylo možné tato čísla odposlouchávat," uvedl Palko.

Údaje o sledování byly vymazány, tvrdí jeho exministr

Exministr tvrdí, že Kopčík si nechal 4. dubna vysvětlit práci s lokalizačním zařízením a 5. dubna se pohyboval sám po prázdné budově Prezidia policejního sboru.

"Lokalizační zařízení bylo používáno až do 8. dubna. V tom čase nebylo vydáno žádné povolení k akci s tímto zařízením," konstatoval Palko.

Manipulaci se zařízením odhalil technik, který okamžitě informoval svého nadřízeného, kterým je právě Kopčík. "Ten reagoval podrážděně a nařídil, aby byly údaje o nepovoleném sledování vymazány," dodal exministr Palko.

Údaje se však údajně zachovaly na CD nosiči. Palko předal všechny informace generálnímu prokurátorovi Dobroslavu Trnkovi. "Ano, pana Palka jsem v úterý večer osobně vyslechl za přítomnosti hlavního vojenského prokurátora," potvrdil Trnka.

Kaliňák: Palko se zesměšnil

Ministr vnitra Kaliňák označil obvinění za směšné. "Je to nebezpečný útok politika na policejního funkcionáře. Žádné telefonní čísla nebyla lokalizována, protože toto zařízení telefonní čísla nedokáže rozeznat. Zjišťuje pouze počet mobilních telefonů v okolí," reagoval Kaliňák.

Za úsměvné považuje Kaliňák obvinění, že první viceprezident policejního sboru zařízení zneužil. "Vždyť viceprezident policejního sboru je ten, kdo vydává povolení k využívání tohoto zařízení," prohlásil Kaliňák.

Reklama

Výběr článků

Načítám