Hlavní obsah

OBRAZEM: Terminál na pařížském letišti čtyři roky po zřícení znovu otevřen

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Téměř po čtyřech letech od zřícení střechy odletového terminálu 2E na pařížském letišti Charlese de Gaulla byla hala v neděli znovu zprovozněna. Má nové zastřešení, které je zhruba šestkrát lehčí, než to původní z železa a betonu, který v květnu 2004 pohřbil čtyři cestující.

Foto: Profimedia.cz

Nově otevřený terminál pařížského letiště Charlese de Gaulla

Článek

„Na incident z roku 2004 nikdy nezapomeneme. Od té doby jsme učinili řadu kroků k zvýšení bezpečnosti a pohodlí cestujících,“ řekl ředitel letiště Franck Goldnadel. Třicetimetrová část střechy se zřítila jen pár měsíců po oslavovaném otevření haly v předchozím roce. Vyšetřování nehody stále není ukončeno.

Rekonstrukce terminálu stála 130 miliónů eur (přes tři miliardy korun). Její elegantní design kombinuje odlehčené materiály. Konstrukce je kovová a použito byla také část z 30 tisíc metrů čtverečních skla z původní stavby.

:. Terminál byl znovu zprovozněn dřív, než se skončilo vyšetřování někdejší nehody.foto: Profimedia

Letiště Charlese de Gaulla je za londýnským Heathrow druhým největším v Evropě v počtu přepravených cestujících. Vedení letiště plánuje v dalších čtyřech letech rozšíření za 2,5 miliardy eur. Po investování 500 miliónů eur se v roce 2012 počítá s otevřením nového terminálu S4, mladšího protějšku haly S3, která byla zprovozněna minulé léto. Terminál S3 stál 645 miliónů a je uzpůsoben na odbavování obřího Airbusu A380.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám