Hlavní obsah

Duma schválila další omezení ruských médií

MOSKVA

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v pátek odhlasovala další omezení pro ruská média, kterým napříště má za pomluvu a nactiutrhání hrozit zánik z moci úřední. Změna pravidel následovala poté, co se jeden moskevský bulvární list otřel o prezidenta Vladimira Putina smyšleným vylíčením údajného rozvodu šéfa státu a chystané svatby s mladou gymnastickou šampionkou.

Foto: Itar-Tass/Kremlin/Files , Reuters

Zákon je reakcí na zprávy bulváru o údajně chystané svatbě prezidenta Putin s někdejší gymnastkou Kabajevovou.

Článek

Pouze jediný zákonodárce se odvážil hlasovat proti návrhu, který podpořilo 339 poslanců. Podle nového zákona má za "úmyslné šíření falešné informace poškozující čest a důstojnost jednotlivce" hrozit stejný trest, jaký dosud mohly úřady uvalit na média za propagaci terorismu, extremismu či rasové nenávisti, tedy pozastavení a zrušení.

Zákon by nyní měla schvalovat horní komora parlamentu a pak by k platnosti stačil prezidentův podpis.

Předlohu původně v lednu navrhl mladý poslanec Robert Šlegl z prokremelského mládežnického hnutí Naši, avšak v prvním čtení jeho návrh poslanci smetli ze stolu.

Reakce na zprávy bulváru o Putinovi  

Pak ale počátkem měsíce napsal list Moskovskij Korrespondent, že se prezident Putin v únoru rozvedl s manželkou Ljudmilou a chystá svatbu se čtyřiadvacetiletou olympijskou vítězkou v moderní gymnastice Alinou Kabajevovou. Ta nedávno ukončila sportovní kariéru a stala se poslankyní dumy za Putinovu stranu.

Putin však minulý týden celý příběh popřel jako naprosto vymyšlený.

Vydavatel listu, který zprávy uveřejnil, zastavil jeho financování. Ještě dříve úřady stačily pozastavit jeho distribuci a šéfredaktor odstoupil.

O kauze listu Moskovskij Korrespondent čtěte:Putin se podle bulváru tajně rozvedl a chystá svatbu

O kauze listu Moskovskij Korrespondent čtěte:Putin se podle bulváru tajně rozvedl a chystá svatbuPutin popřel sňatek s ruskou gymnastkou

Noviny, které psaly o Putinově milostném životě, už neexistují

Reklama

Související témata:

Související články

Putin popřel sňatek s ruskou gymnastkou

Ruský prezident Vladimir Putin (55) v pátek rozhodně popřel zprávy bulvárního tisku, že se tajně rozvedl s manželkou Ljudmilou a chystá svatbu s olympijskou...

Výběr článků

Načítám