Hlavní obsah

Berlusconi podle prvních výsledků ve volbách vyhrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM
Aktualizováno

Podle prvních výsledků v italských parlamentních volbách vede středopravá koalice Lid svobody vedená bývalým premiérem Silviem Berlusconim. Po sečtení většiny hlasovacích lístků získala v Senátu 46,55 % hlasů, ve sněmovně po sečtení poloviny lístků 44,8 % hlasů.

Článek

Berlusconiho největší soupeř, bývalý starosta Říma Walter Veltroni získal se svým levým blokem v senátu 38,94 procenta hlasů a ve Sněmovně 40,58 procenta.

Veltroni už přiznal porážku. "Výsledek, který dává výrazné vítězství jeho soupeři Berlusconimu, je jasný," řekl na tiskové konferenci v Římě. Uvedl, že již svému úspěšnému soupeři telefonoval a popřál mu "dobrou práci".

Jeden z nejbohatších Italů Berlusconi v posledním předvolebním průzkumu vedl, více než třetina ze 47 miliónů registrovaných voličů však uváděla, že se rozhodne až na poslední chvíli, koho volit.

Mnoho Italů pochybuje o tom, že by jejich v pořadí 62. vládní kabinet od 2. světové války mohl oživit stagnující ekonomiku, zastavit růst cen základních potravin a obnovit důvěru v politiku.

Jak Berlusconi, tak Veltroni slibovali v předvolební kampani snížit italský veřejný dluh i daně a liberalizovat sektor služeb.

Prodiho vláda se udržela 20 měsíců

Poslední vládní koalice vedená levostředým Romanem Prodim přežila sotva 20 měsíců ze svého pětiletého mandátu. Zhroutila se v lednu po revoltě křesťanských koaličních spojenců. V Senátu měla jen minimální možnou většinu a nedostala důvěru.

Silvio Berlusconi

Narodil se 29. září 1936 v Miláně. Vystudoval práva. V mládí se živil příležitostnými pracemi, vystupoval také jako zpěvák. Nakonec se stal jedním z nejúspěšnějších italských podnikatelů. Vlastnil také fotbalový klub AC Milán. V roce 2008 se jeho majetek odhadoval na 11 miliard dolarů.

Od roku 1986 vedl hnutí Vzhůru, Itálie. Strana se v roce 2009 transformovala v Lidé svobody. Premiérem byl poprvé zvolen v lednu 1994, podruhé v květnu 2001 a potřetí v květnu 2008. Po demisi v roce 2006 působil také jako europoslanec.

Berlusconi je dvakrát ženatý. Z prvního manželství má dvě děti - Marinu a Piersilvia. S druhou ženou Veronicou Lariovou má dcery Barbaru a Eleonoru a syna Luigiho. V roce 2009 požádala Lariová o rozvod kvůli manželovým aférám se ženami. O svém poměru s premiérem veřejně promluvila prostitutka Patrizia D'Addariová.

Berlusconi byl nesčíslněkrát souzen kvůli podezřením z různých nezákonných financování a úplatků. Většiny obvinění byl zproštěn. V říjnu 2009 ústavní soud zrušil imunitu vysokých vládních činitelů včetně prezidenta a dva procesy byly obnoveny.

Berlusconi měl v minulosti potíže se srdce, které mu v prosinci 2006 operovali na klinice v americkém Clevelandu.

Odstupující vláda i prezident chtěli sestavit prozatímní vládu, která by změnila italský volební zákon, aby budoucí kabinet mohl být stabilnější, ale Berlusconi snahu torpédoval. Chtěl co nejdříve volby, protože cítil šanci vyhrát.

Reklama

Související témata:

Související články

V Itálii se uskuteční předčasné volby

Italský prezident Giorgio Napolitano ve středu rozpustil parlament a otevřel tak cestu k vypsání předčasných parlamentních voleb. Jedání o rychlé reformě...

Výběr článků

Načítám