Hlavní obsah

Chorvatský generál, který vyháněl Srby, je obviněn z vraždy sousedů

Novinky, ČTK, aš, Javno, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Chorvatská policie v úterý obvinila ze čtyř vražd a únosu penzionovaného generála Ivana Koradeho, který se podílel na vedení operace, při níž byli v roce 1995 vyhnáni Srbové z chorvatské Krajiny. Do pátrání po něm nasadila na 500 policistů, obrněné transportéry a vrtulníky s termovizí. Policie je přesvědčena, že se generál skrývá poblíž svého domu, kde dobře zná terén.

Článek

Po generálovi policie pátrala od minulého týdne kvůli vraždě jeho tří sousedů a blízkého spolupracovníka z vedlejší vesnice. Tehdy ale policisté chtěli po generálovi pouze svědectví. Nyní jej obvinili.

V noci z 25. na 26. března se Korade podle policie v opilosti pohádal se svým spolupracovníkem Davorem Petričem, kterého měl pak zastřelit. Tu noc měl také unést dceru sousedů Zlatu Rabuzinovou, které se ale podařilo utéci.

Další noc 27. dubna podle obvinění zabil v severochorvatské obci Velika Veternička vzdálené 50 kilometrů od Záhřebu šestnáctiletého chlapce, jeho babičku a dalšího důchodce. Nejprve zabil Cecilii Hudičovou, se kterou měl spor. Pak zavraždil jejího vnuka, neboť chtěl vraždu utajit. Nakonec zabil i Franje Kosu ze sousední chalupy a bodl do nohy dalšího muže Vlada Knoka. Údajně měli s Koradem spor už v roce 1987 a generál tehdy zabodl do vrat domu nůž. Několik z obětí bylo zastřeleno stejnou zbraní mezi oči, další byly pobodány a podřezány.

Korade byl v minulosti vyšetřován kvůli podezření z bití, výhrůžek zbraní nebo za jízdu v opilosti. Před sedmi roky byl odsouzen za týrání muže z roku 1995. Soud jej tehdy poslal do vězení na osm měsíců podmíněně. Kvůli vyšetřování tohoto případu byly úřady opakovaně kritizovány za liknavost.

Nebezpečnému generálovi mohou pomáhat spolubojovníci

Velitel chorvatské policie Marijan Benko varoval, že čtyřiačtyřicetiletý Korade je nebezpečný a ozbrojený. Proto byly nasazeny tak mohutné síly. Na útěku mu navíc mohou pomáhat jeho spolubojovníci. Korade je mezi lidmi oblíben, protože pomáhal ze země vyhnat Srby.

Chorvatská policie také zesílila hlídky na hranicích se Slovinskem a Bosnou a Hercegovinou z obav, že by tam mohl uprchnout. "Stále ale věříme, že Korade je na chorvatském území," uvedl Benko, práv kvůli vazbám na své spolubojovníky.

Korade byl jedním z velitelů operace Bouře, při níž chorvatská armáda v srpnu 1995 dobyla samozvanou Republiku srbská Krajina. Z Chorvatska byly tehdy vyhnáno přes sto tisíc Srbů. Kvůli válečným zločinům, které tažení doprovázely, stojí před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) někdejší chorvatský generál Ante Gotovina a dva další velitelé, Ivan Čermak a Mladen Markač.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám