Hlavní obsah

Slovenská opozice je v krizi, Ficovi preference rostou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V období, kdy si slovenské opoziční strany řeší svoje vnitřní problémy, stouply preference vládní strany Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica na rekordních 46,9 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Median SK. Pokud by se tento trend udržel, Fico by mohl po příštích volbách v roce 2010 sestavit jednobarevnou vládu.

Článek

Ve 150členném parlamentu by mu patřilo 73 mandátů. K nadpoloviční většině by mu tak chyběly pouze tři hlasy. Ficův úspěch se zakládá především na hospodářském růstu země.

Ve 150členném parlamentu by mu patřilo 73 mandátů. K nadpoloviční většině by mu tak chyběly pouze tři hlasy. Ficův úspěch se zakládá především na hospodářském růstu země.

Premiér navíc okamžitě po volbách zrušil poplatky ve zdravotnictví, vláda jezdí na výjezdová zasedání i do těch nejodlehlejších koutů země, Fico oslavuje v kulturních domech Mezinárodní den žen a u Slováků boduje.

Dzurindova strana v rozkladu

Nejsilnější opoziční stranu Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy by podle posledního průzkumu volilo pouze 12 procent Slováků. Průzkum se však uskutečnil ještě před propuknutím krize uvnitř SDKU.

Celkem 14 členů bratislavské organizace SDKU vyzvalo Dzurindu k odchodu z čela strany. Dzurinda reagoval rozpuštěním bratislavských organizací SDKU. "Dosavadní struktury v Bratislavě byly nefunkční a porušovaly naše pravidla," prohlásil Dzurinda. Podle předsedy nejsilnější opoziční strany by aktivity členů bratislavských organizací vedly k rozkladu SDKU.

Bývalý předseda bratislavské krajské organizace strany Valentín Mikušje prohlásil, že Dzurinda má strach z členské základny vlastní strany. "Dzurinda ukázal, že jiný názor se v SDKU trestá," uvedl Mikuš. Bratislava byla ve volbách baštou SDKU a vnitřní boj její pozice určitě oslabí. Deník SME v této souvislosti napsal: "Strana, která o sobě tvrdí, že klade odpor většinovým praktikám Smeru, nemůže používat stejné praktiky směrem dovnitř. Pokud chce být věrohodná".

Krizi řeší i další opoziční bloky

Vnitřní krizi prošlo před několika týdny také opoziční Křesťanskodemokratické hnutí, když jeho řady opustili čtyři poslanci v čele s bývalým ministrem vnitra Vladimírem Palkem. Ke změně vedení došlo také v čele opoziční Strany maďarské koalice, když oblíbeného Bélu Bugára vystřídal v čele nevýrazný Pál Csáky.

Vnitřní turbulence do značné míry oslabují opoziční strany a pomáhají k upevnění pozice premiéra Fica.    

Reklama

Související témata:

Související články

Fico: S Dzurindou jsem skončil

Slovenský premiér Robert Fico podá trestní oznámení na lídra opozice Mikuláše Dzurindu za pomluvu. "S Dzurindou jsem jako s politikem a člověkem definitivně...

Výběr článků

Načítám