Hlavní obsah

Na východním Slovensku vybuchlo plynové potrubí

Právo, Novinky, ČTK, aš, ivi, Sme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Na východním Slovensku u obce Slanec vybuchlo v pondělí plynové potrubí. Požár dostali pod kontrolu hasiči před osmou hodinou ráno. Nikdo nebyl zraněn.

Článek

Požár se podařilo uhasit před osmou hodinou, terén nyní prohledáváme termokamerou,“ uvedl uvedl Jozef Mižura z Hasičského a záchranného sboru v Košicích. Termokamera má odhalit případná další podzemní ohniska požáru. V místě výbuchu zůstal kráter o rozměrech 30x4 metry.

Hlavní plynové potrubí vybuchlo v lese, protože je však půda mokrá, les se nevznítil, i když plameny byly vysoké dvacet metrů. Obyvatele obce probudil obrovský výbuch. "Prasklé potrubí hořelo jako fontána," uvedl velitel zasahujících hasičů Ladislav Baltovič.

Podle Mižury místní nahlásili výbuch v časných ranních hodinách. Na místě požáru zasahovalo 17 hasičů z Košic a Trebišova, přivoláni byli i specialisté z Velkých Kapušian. Požár se hasil práškem. Musel s snížit tlak v potrubí.

Podle starosty Slance Ladislava Hardy došlo k explozi asi 500 metrů od nejbližšího domu vesnice. "Evakuovali jsme asi na hodinu lidi z 25 domů, všichni už jsou ale zpátky," řekl Harda. Exploze podle něj nezpůsobila větší materiální škody, na některých domech pouze praskly okenní tabulky.

Slanec zatím zůstává bez dodávek plynu. „Výpadek se týká jen domácností a ne větších odběratelů," uvedla mluvčí Slovenské plynárenské společnosti. Jak dlouho bude výpadek trvat, ale nesdělila.

Silnice do Slance byla uzavřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám