Hlavní obsah

Le Pen odsouzen za zlehčování zločinů nacismu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Krajně pravicovému francouzskému politikovi Jean-Marie Le Penovi udělil soud podmínečný trest vězení na tři měsíce. Le Pen zlehčoval nacistickou okupaci Francie, za což navíc zaplatí tučnou pokutu.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Jean-Marie Le Pen

Článek

Le Pen (79) označil v rozhovoru pro magazín Rivarol před třemi lety okupaci Francie Němci za druhé světové války za nikterak nehumánní. Dále zlehčoval masakr 86 lidí ve Villeneve d'Ascq v roce 1944, přičemž chválil roli nacistické policie gestapa.

Soud rozhodl, že Le Pen, šéf krajně pravicové Národní fronty, popíral spáchané zločiny proti lidskosti a omlouval válečné zločiny. Porota mu za to rovněž udělila pokutu 10 000 eur (zhruba čtvrt miliónu korun).

Le Penův obhájce oznámil, že jeho klient se s největší pravděpodobností odvolá. Cítí se prý být obětí politické perzekuce.

Nebylo to poprvé, co Le Pen stanul před soudem kvůli kontroverzním výrokům o nacistech. V roce 1987 byl pokutován za výrok, že nacistické plynové komory byly jen historickým detailem.

Německé okupační úřady a kolaborující francouzská vláda ve Vichy deportovala během druhé světové války více než 70 000 francouzských Židů do táborů smrti. Další tisíce Francouzů zemřely při odvetných akcích Němců zvláště ke konci války. Ve Francii nicméně neutichá debata historiků ohledně míry akceptace německé okupace Francouzi v letech 1940-1944. Ta měla povětšinou relativní klidný průběh v porovnání se situací v dalších okupovaných zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám