Hlavní obsah

V Německu zaměnili děti: sedm měsíců žily s cizími rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAARLOUIS

Dvě sedmiměsíční dívky, která byly náhodou vyměněné v německé porodnici, se vrátily ke svým rodičům. Potvrdil to v pondělí jeden z otců, šestatřicetiletý Ralf Klos. Případ je velmi podobný tuzemské kauze zaměněných dětí v třebíčské nemocnici.

Článek

Obě matky a jejich děti spolu strávily týden. V neděli se vrátily domů s vlastními dětmi. Domluvily se však, že se nadále budou stýkat. „Citová vazba zůstává silná, po sedm měsíců jsem si myslela, že ta malá holčička je moje,“ uvedla 34letá Jeannine Klosová poté, co se rozloučila s děvčátkem. Sama dokonce jednu dobu uvažovala, že by si nejraději nechala obě děti Leni i Linu.

Právě ona však přišla s tím, že by dítě nemuselo být její. „Jednou jsem šla kolem porodnice a viděla jiné dítě, které vypadalo více, jakoby bylo moje vlastní,“ uvedla. Nikdo jí však nevěřil. Lékaři tvrdili, že podoba dětí se rychle mění.

Test nařídily úřady

O svém otcovství však pochyboval i partner druhé dvojice, jejíž identita nebyla zveřejněna, protože jde o nezletilce. Úřady proto nakonec nechali u mladíka provést test DNA, který záměnu potvrdil.

Výměna byla zjištěna před měsícem, ale předání dětí se zdrželo, dokud na ni nebyli všichni psychologicky připraveni. Berlínská psycholožka Hellgard Rauh uvedla, že případ je těžší pro rodiče než pro děti: „Děti ve věku půl roku se snadno adaptují na novou situaci.

Porodnice v Saarlouisu u francouzských hranic, nevysvětlila, jak k záměně došlo. Klosová sice připouští, že se chyby stát mohou, přesto rodiče žádají odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám