Hlavní obsah

Na Slovensku útočili skinheadi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ke dvěma útokům skinheadů došlo na Slovensku na Silvestra a v první den nového roku. Jak informovala televize TA3, extrémisté útočili na Romy ve Svidníku a v Krupině. Při útocích došlo k několika zraněním, skinheady zadržela slovenská policie.

Článek

Asi třicet extremistů napadlo dům romské rodiny ve Svidníku. Když do okna dětského pokoje vletěla lahev, dva z Romů vyšli před dům zjistit, co se děje. "Bylo tam asi 30 skinů, kteří nás napadli a tloukli hlava - nehlava," líčil situaci Martin Gundza.

Čtyři skinheadi, mezi nimi tři občané České republiky, zaútočili na skupinu osmi mladých Romů v Krupině, kteří se vraceli z oslav příchodu nového roku na náměstí. "Vyhrožovali jim, že pokud neodejdou, dostanou kulku do hlavy," uvedla televize. Nadávali jim do negrů a vykřikovali nacistická hesla. Následně je fyzicky napadli, bili je pěstmi a kopali po celém těle. "20letý Branislav a 24letý Jozef utrpěli zranění, z nichž se budou léčit dva až tři týdny," uvedla televize.

Policie skinheady zadržela několik hodin po útoku. "Mezi zadrženými jsou tři občané České republiky," potvrdil policejní mluvčí Štefan Šurka. Policie zahájila trestní stíhání za ublížení na zdraví a podněcování rasové nenávisti. Hrozí jim až tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám