Hlavní obsah

V Británii berou k transplantacím orgány drogově závislých

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Při transplantacích ve Velké Británii lékaři používají také orgány dárců, kteří jsou nebo byli závislí na drogách. Napsal to list The Daily Telegraph s tím, že podíl takových chirurgických zákroků na všech transplantacích za posledních pět let činí tři procenta. Někteří z dárců dokonce zemřeli na předávkování.

Článek

Tuto praxi deníku potvrdil i chirurg Nadey Hakim. Řekl, že lékaři se dostávají mnohdy do zoufalé situace. Chtějí pomoci pacientům, kterým selhávají životně důležité orgány, ale není dostatek vhodných dárců. Proto se v nouzi uchylují i k transplantacím tkání, které by za normálních okolností odmítli.

Experti připouštějí, že v takových případech roste nebezpečí přenosu nějaké infekce včetně viru HIV. Také orgány drogové závislých dárců jsou podrobeny testům, avšak v okamžiku operace může být nákaza ještě neprokazatelná.

Podle společnosti UK Transplantant, která řídí program transplantací v Británii, od dubna 2002 do března 2007 při 450 zákrocích chirurgové pacientům voperovali orgány dárců s drogovou minulostí či těch, kteří si vypěstovali závislost na lécích předepsaných lékařem. Ve 212 případech šlo o transplantaci ledvin, ve 126 případech o játra a v 39 případech o srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám