Hlavní obsah

Generál dostal za obléhání Sarajeva 33 let vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG
Aktualizováno

Haagský tribunál pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) odsoudil ve středu bývalého bosenskosrbského generála Dragomira Miloševiče na 33 let za mřížemi. Miloševič velel během konfliktu mezi roky 1992 a 1995 obléhání Sarajeva.

Foto: Koen van Weel , Reuters

Dragomir Miloševič

Článek

Pětašedesátiletý generál byl uznán vinným z válečných zločinů včetně zločinů proti lidskosti, terorizování civilního obyvatelstva a vraždy.

„Miloševičovy oddíly vystavili obyvatele Sarajeva vražednému teroru trvajícímu 44 měsíců,“ uvedla v závěrečné řeči obžaloba požadující pro souzeného doživotí.

Miloševič převzal velení na bosenskosrbskými oddíly v srpnu 1994 po Stanislavu Galičovi, jiném bývalém generálovi, jenž byl za svou roli při obléhání Sarajeva odsouzen vloni nadoživotí. Miloševič, jenž se vzdal válečnému tribunálu v prosinci 2004, svou vinu odmítá.

Obléhání Sarajeva se stalo zástupným pojmem pro bosenský konflikt. Televizní stanice po několik měsíců přinášely záběry ostřelování většinou muslimské populace města z okolních kopců. Při jednom útoku ze srpna 1995 zemřelo 43 lidí, kteří na místním trhu stáli ve frontě na chleba. Přes sedm desítek dalších osob bylo zraněno. Celkem při obléhání zemřelo v městě a okolí na 14 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám