Hlavní obsah

Brit, který léta předstíral smrt, byl obviněn z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Brita, který byl před lety prohlášen za mrtvého a nedávno se překvapivě přihlásil úřadům po údajné ztrátě paměti, v sobotu policisté obvinili z pojišťovacího podvodu. Někdejší vězeňský dozorce John Darwin byl obviněn z pojišťovacího podvodu a ze lží, jichž se dopustil, aby si pomohl k falešnému pasu, uvedla policie v anglickém městě Redcar.

Foto: Cleveland Police/Handout , Reuters

John Darwin měl být přes pět let mrtvý.

Článek

Sedmapadesátiletý Darwin byl pohřešován od března 2002, kdy si vyjel na kajaku u pláže v Seaton Carew na severovýchodě Anglie. Na pláži byly nalezeny jen trosky lodi, Darwin nebyl nalezen a po půl roce byla jeho žena úředně prohlášena za vdovu. Koncem roku 2003 vyinkasovala za manželovo úmrtí pojistné ve výši 155 000 liber (5,6 miliónu korun) a dosud pobírá vdovský důchod. Informovala o tom agentura Reuters.

Detektiv Iain Henderson v sobotu řekl, že policie nyní hodlá vyslechnout Darwinovu ženu Annu. Ta by se měla zdržovat v Miami na Floridě. Darwinová nyní přiznala vinu obou manželů na pojistném podvodu. V rozhovoru, který dnes zveřejnil britský tisk, přiblížila nevšední příběh páru a slíbila, že se vrátí do Británie, přestože zde bude zatčena.

Do roku 2003 myslela, že je mrtvý 

Anne Darwinová se podle deníku Daily Mail vyjádřila v Maimi na své údajné cestě z Panamy do Londýna. Pětapadesátiletá Darwinová přiznala, že v únoru 2003 se manžel náhle objevil doma. Tvrdí, že ho do té doby pokládala skutečně za mrtvého. Darwin jí prý vysvětlil, že předstíral smrt, aby s pomocí pojistného zaplatili své dluhy. Přesvědčil ji, aby ho neudala, a poté až do nedávna spolu žili v tajně propojeném a upraveném dvojdomku v obci Seaton Carew. S pomocí manželova falešného pasu dokonce cestovali do zahraničí, dlouho bydleli v Panamě.

Dobrovolné vydání manžela úřadům a své plné doznání vysvětluje Darwinová ohromným psychickým tlakem, který se v průběhu let nahromadil a stále sílil. Bylo těžké žít neustále ve strachu z prozrazení, přičemž nejhorší pro oba údajně bylo, že se rozhodli to tajit svým dvěma synům, aby je nezkompromitovali. "Šel nakonec na policejní stanici, aby mohl vidět své syny," vysvětlila žena. Přiznala, že mezi nimi byly i neshody.

Už nechtěla žít ve lži 

Manžel trávil většinu času doma čtením, hledáním na internetu, sledováním televize a údržbou domu. "Když byla zima, mohl se obléci tak, že ho nikdo nemohl poznat. Ovšem v letních měsících mohl vycházet jen málo. Z neustálého zavření doma začal šílet," vzpomínala Darwinová. Skličující vnitřní napětí prý cítila vždy, když za ní přišli synové či jiná návštěva, což se hlavně v létě stávalo často. Darwin podle ní věřil, že když bude předstírat ztrátu paměti a vrátí veškeré pojistné, že bude moci začít nový život. Před svým odhalením projednal svůj záměr se ženou.

Manželka, která by podle odhadů mohla přiletět nejpozději v neděli do Británie, vysvětlila v Miami své udání manžela touhou již nežít ve lži. "Ano, vím, že to vše vypadá neuvěřitelně, ale je to pravda," prohlásila žena, které stejně jako manželovi podle listu Daily Mail může hrozit až doživotní vězení. "Bojím se, co se může stát, ta vyhlídka mě naprosto děsí. Cítím, že jsem žila v posledních letech jako v doživotním vězení. Ovšem to byl můj vlastní rozsudek, nyní bude následovat ten veřejný," dodala Darwinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám