Hlavní obsah

OBRAZEM: Na slovensko-rakouské hranici bourají celnici

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko vstoupí do schengenského prostoru společně s Českou republikou a dalšími zeměmi až za dva týdny, ale na hraničním přechodu Petržalka - Berg už začali bourat budovu celnice. Postupně tak mizí budova, kterou si mnozí Slováci dobře pamatují. Před rokem 1989 zde cestující na Západ zažili nejednu horkou chvilku při nekompromisních kontrolách československých celníků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hraniční kontroly padnou za dva týdny, budovu celnice už bourají.

Článek

Při výjezdu ze Slovenska provádějí kontrolu už jenom na rakouské straně. I ta definitivně skončí 21. prosince 2007. Stará budova celnice už do té doby nebude existovat. Zmizí z povrchu zemského stejně, jako postupně mizí rozdělená Evropa.

U budovy byla železobetonová závora, jejíž otevření znamenalo cestu do svobodného světa. Mnozí tudy emigrovali a cestu zpátky mohli absolvovat až po roce 1989, kdy jim přestalo hrozit zatčení za nelegální opuštění republiky.

Bratislavané přijali zprávu o bourání celnice s nadšením. "Za socialismu jsem se dostal na Západ pouze v roce 1969, kdy to nějak šlo zařídit a pak až v roce 1987. To jsem si půl roku předem vybavoval cestovní doložku a devizový příslib. Když mě na této celnici v roce 1987 kontrolovali bylo to nepříjemné a ponižující. Celníci se ke mě chovali hnusně a neušetřili mě ani osobní kontroly. Měl jsem doma nemocné rodiče, tak jsem se vrátil, aniž bych tušil, že za dva roky bude revoluce a za dvacet let budeme cestovat do Rakouska zcela bez kontrol," říká Karol Ondrejička z Bratislavy.

Hraniční přechod Petržalka - Berg je prakticky součástí slovenského hlavního města. Sídliště Petržalka se rozšířilo téměř až na hranice. Do nejbližší rakouské obce Wolfsthal je to odsud jen pár kilometrů a do Vídně necelých šedesát. "Už se těším až pojedu na kole do Rakouska, kde mají mnohem lépe vybudované trasy, jako u nás a nebudu se muset zdržovat při kontrole na hranicích," těší se na Schengen Jozef Farkaš, který bydlí téměř u hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám