Hlavní obsah

Británie odsoudila první ženu za "lyriku terorismu"

Novinky, rei, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve Velké Británii odsoudili na základě nové protiteroristické legislativy první ženu za to, že psala poezii oslavující terorismus. Třiadvacetiletá bývalá prodavačka na londýnském letišti Heathrow dostala za myšlenky, které zapisovala na účtenky, podmínečný devítiměsíční trest.

Článek

Samina Malik byla zatčena loni v říjnu a nyní odsouzena za shromažďování materiálů využitelných k teroristickým činům. Malik bude nyní pod 18měsíčním dohledem úřadů vykonávat obecně prospěšné práce.

Autorka básní Jak popravit nebo Žijící mučedníci, před soudem tvrdila, že není žádná teroristka. Řekla, že pouze adoptovala roli „lyrické teroristky“, protože se domnívala, že je to umělecky zajímavé.

„Touha dát se na mučednictví ve mně roste každý den“. (Malik v jedné z básní)

Bylo však zmíněno také její členství v organizaci Cesta džihádu a časté navštěvování internetových stránek zatčeného londýnského radikálního klerika Abú Hamzy a stránek hi5. Na těch mezi své zájmy zařadila „napomáhání mudžahidům jakýmkoliv způsobem“ a „sledování videí muslimských bratrů v Iráku včetně těch s popravami“.

Soudce řekl, že ženin zločin je pouze okrajový. Dodal ale, že „protiteroristický zákon má (Británii) chránit a omezení z něj vyplývající platí pro všechny bez ohledu na vyznání.“

Reklama

Výběr článků

Načítám