Hlavní obsah

Německý ministr snížení věkové hranice pro držení zbraní neprosadil

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na konci minulého týdne německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble navrhl, aby se hranice pro držení zbraní snížila z 21 let na 18. Po vlně kritiky, která se v zemi zvedla, ministr v pondělí svůj návrh stáhl. Uvedl to týdeník Die Zeit.

Článek

Limit 18 let platil v Německu až do dubna 2002. Poté se ale odehrál na gymnáziu ve městě Erfurt udál masakr, při kterém devatináctiletý bývalý student zastřelil 16 lidí. Vláda se následně rozhodla zvýšit zákonný limit držení zbraní na 21 let.  

Schäuble minulý týden navrhl, aby se od roku 2008 hranice znovu snížila na 18 let. I osmnáctiletí by si tak mohli opatřit pušku nebo pistoli pro sportovní účely. Podle ministerstva zvýšení hranice před pěti lety nepřineslo žádné "měřitelné bezpečnostní výhody". Navíc by tím Německo získalo náskok při harmonizaci svého práva s evropskými zákony.

Následovala vlna kritiky

Na ministrovu hlavu se však ihned snesla kritika politiků napříč politickým spektrem. "Schäuble by neměl ustupovat přáním střeleckých spolků a stávat se legislativním aktivistou," řekla místopředsedkyně klubu liberálů v Bundestagu Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová.   

Ohradili se i zelení. "Čím více zbraní bude v oběhu a čím bude jednodušší si je opatřit, tím vyšší bude pravděpodobnost, že při vyhrocení každodenních situací budou použity," uvedl tajemník poslaneckého klubu strany Volker Beck.

Proto ministerstvo v pondělí couvlo. "Bezpečnost má přednost. I při přijímání a aplikování budoucího evropského práva mají bezpečnostní zájmy obyvatelstva absolutní prioritu. Proto se stávající hranice 21 let nemění," prohlásili jeho představitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám