Hlavní obsah

Na Slovensku padl absolutní teplotní rekord

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští meteorologové ve čtvrtek oznámili, že ve středu ve slovenském městě Želiezovce v okresu Levice naměřili historicky nejvyšší teplotu na území republiky, a to  39,9 stupně. Dosavadní maximum, o desetinu stupně méně, bylo naměřeno 5. července 1950 ve městě Komárno.

Článek

Místní rekordy byly zaznamenány v dalších devíti městech po celém Slovensku, v Bratislavě však rekord nepadl. V pátek se na Slovensku opět očekávají teploty kolem čtyřiceti stupňů, přičemž na severu země se dají očekávat bouře.

Mírné ochlazení očekávají slovenští meteorologové až v sobotu. Pod třicet stupňů klesnou teploty až v neděli.

Na západě země dochází voda

V obcích na západě Slovenska dochází voda. Ve vodovodech teče voda pouze ráno dvě hodiny a dvě hodiny večer. "Příčinou je extrémně teplé počasí a velká spotřeba vody," uvedla Bratislavská vodárenská společnost.

V některých obcích na Záhoří neteče voda vůbec a pitnou vodu vozí cisterny. "Je to hrozné, jak ve válečném stavu. V tomto teple se nemůžeme ani osprchovat," stěžuje si jeden z obyvatelů obce Borinka. "Štěstí mají ti, kdo mají vlastní studnu," prohlásila jedna z obyvatelek obce Mariánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám