Hlavní obsah

Demonstranti proti G8 obešli policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROSTOCK

Tisíce demonstrantů proti summitu G8 v německém Heiligendammu obešly ve středu policejní hlídky a vydaly se do zakázaného pásma kolem třináctikilometrového dva a půl metru vysokého plotu, který obklopuje letovisko. Demonstranti zablokovali přístupové cesty k Heiligendammu, kam se sjížděly delegace.

Článek

Demonstranti opustili silnici a pronikli na louky a do lesů, aby se dostali do zakázané oblasti, kterou vyhlásila policie před 2,5 metru vysokým plotem zakončeným ostnatým drátem. I když letovisko obklopuje technicky dobře zajištěný a velmi drahý plot, policie kolem něj rozšířila až o několik kilometrů pásmo, kde se nesmí demonstrovat.

Policejní mluvčí Luedger Behrens oznámil, policisté museli použít vodní děla, aby demonstranty zahnali zpět. Při zákroku bylo podle něj zraněno osm policistů.

Heiligendamm obepíná třináctikilometrový plot. Grafika: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Protiglobalistické organizace proti stanoveným restrikcím protestují u německého ústavního soudu, který se ale zatím ke stížnosti nevyjádřil. Antiglobalisté také zahájili permanentní demonstraci v nedalekém Rostocku, který v sobotu zažil tvrdé střety radikálních odpůrců summitu a policie, při nichž bylo zraněno na tisíc lidí. [celá zpráva

Třídenní summit sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska, jehož se účastní také Čína, začíná ve středu večer. Celou oblast summitu hlídá 16 000 policistů. Od moře střeží Heiligendamm i vojenské námořnictvo.

Nad dohodou o emisích se smráká

Jedním z klíčových témat summitu má být dohoda na snížení emisí. Spojené státy ale nebudou souhlasit se stanovením konkrétních cílů a časového harmonogramu snižování emisí skleníkových plynů, řekl ve středu poradce amerického prezidenta George Bushe pro životní prostředí James Connaughton.  "V tuto chvíli nejsme připraveni takový návrh přijmout," řekl.

O tématu hovořil v poledne i sám prezident USA George Bush s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Doposud Německo a USA zjevně ke shodě o závazných cílech v boji proti globálnímu oteplování nedospěly. Chystané závěrečné komuniké summitu, jež má být zveřejněno v pátek, nebude podle Bílého domu obsahovat žádné konkrétní společné cílové hodnoty. Každá země musí stanovit své vlastní cíle. Takový je nejen postoj Washingtonu, ale také například Kanady či Japonska. Britský premiér Tony Blair však prohlásil, že Bushe k závazkům přesvědčí. 

Berlín chce do prohlášení G8 prosadit závazek omezit do konce století oteplení planety jen o dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální dobou. Do roku 2050 by tak musely celosvětové emise CO2 klesnout o 50 procent ve srovnání se stavem z roku 1990.

Schůzka zatíží životní prostředí

Akce související se summitem údajně vyprodukují asi 30 000 tun škodlivého oxidu uhličitého, uvedla poradenská firma ClimatePartner v Mnichově. Vládní letadla, která na sever Německa dovezou početné delegace "osmičky" a pak je zase dopraví domů, vyrobí 7138 tun kysličníku uhličitého. K tomu se přidá 5000 tun tohoto skleníkového plynu z letounů hostů z velkých zemí. Další  3300 tun vznikne při nasazení státní technické pomoci a policie. Při výrobě smutně proslulého plotu, srovnávaného s berlínskou zdí, bylo vyprodukováno 8000 tun kysličníku uhličitého.

Škodlivé však jsou také demonstrace proti summitu. Pokud na sever Německa dorazí kolem 100 000 protestujících, pak to bude znamenat výron asi 1600 tun oxidu škodlivého plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám