Hlavní obsah

Angličtí učitelé mohou provádět osobní prohlídku studentů

Novinky, ČTK, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V Anglii platí od čtvrtka zákon, který umožňuje učitelům provádět prohlídku žáků, zda u sebe nemají zbraně. A to i v případě, že žáci nesouhlasí. Ministr školství Johnson upozornil, že norma ukládá školám pravomoci, nikoliv povinnost. Školy už nyní mají právo nechat instalovat bezpečnostní rámy podobné těm na letištích.

Článek

"Nová práva zavádíme na přání učitelů, ale předpis dává najevo, že se prohlídky nemají konat tam, kde by bylo jakékoli riziko pro personál nebo žáky. V takových případech má být povolána policie," doplnil ministr. 

Předpis reaguje na obavy učitelů, že se stále více anglických studentů vyzbrojuje noži. Johnson ovšem řekl, že incidenty se zbraněmi "jsou naštěstí mimořádně vzácné a mnoho škol nebude vůbec nová oprávnění potřebovat".

"Nepřehánějme proto a nepředstavujme si, že naše školy jsou nějakými ghetty v centru Manhattanu či Bronxu, nebo něco podobného. Zavádíme jen předběžná opatření," zdůraznil. Opoziční konzervativci s argumentací nesouhlasí. Nová nařízení podle nich dokazují, že některé anglické školy jsou v krizi.

Nařízení umožňuje, aby ředitelé škol rozhodli, že budou žáci prohledáni. Každého žáka smějí prohledávat jen učitelé stejného pohlaví a musejí u toho být vždy dva. Dosud museli učitelé volat policii, jestliže měli podezření, že žák - který nesouhlasil s prohlídkou - má u sebe nůž.

Reklama

Výběr článků

Načítám