Hlavní obsah

Slavnou londýnskou loď Cutty Sark pohltily plameny

Novinky, BBC, jky, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Během pondělního rána vypukl požár na palubě slavné lodi z 19. století Cutty Sark. Ta se již dlouhá léta nachází v greenwichských docích. Podle londýnských hasičů je již požár pod kontrolou. Populární a historicky cenná loď je však podle ředitele nadace Cutty Sark bohužel částečně zničena.

Článek

Oblast okolo 138 let staré lodi byla evakuována, protože se záchranáři báli jedovatých zplodin uvolňujících se z hořící paluby. Obavy se však nepotvrdily. Centrum Greenwiche v jihovýchodním Londýně bylo uzavřeno pro dopravu.

Policisté uvedli, že příčina požáru je předmětem vyšetřování. Okolnosti události označili za velmi podezřelé a policejní jednotky se už začaly věnovat prohlížení záběrů z kamerových záznamů. Policisté nevylučují možnost, že požár někdo založil úmyslně.

Na místě zasahovalo osm hasicích vozů od páté hodiny ranní tamějšího času. Loď procházela v poslední době opravami, které stály 25 miliónů liber (přes miliardu korun). Ředitel nadace Cutty Sark Richard Doughty se obával, že byla loď plameny zcela zničena. "Když ztratíte orginální stavbu, ztratíte dotek s řemeslným mistrem, ztratíte historii samotnou. Cutty Sark byla nejen důležitou součástí námořnického dědictví, ale také důležitou součástí britské identity," řekl Doughty.

Část lodi se opravovala

Dle mluvčího Cutty Sark byla polovina lodi odmontována pro renovační práce. Podle něj je loď silně zdevastovaná, ale mohlo to být prý i horší. "Odstranili jsme 50 procent samotného bednění lodi, takže těch 50 procent požár nezasáhl. Alespoň ta část je tedy v bezpečí. A z toho, co vidím, tak bednění, které na lodi zbylo, neutrpělo tak obrovské škody, jak se mohlo zdát na první pohled. Některé části jsou ohořelé nebo zcela zničené, ale nakonec to není tak hrozné, jak to vypadalo," uvedl mluvčí nadace.

Cutty Sark

-postavena v roce 1869

-pojmenována po čarodějnici v básni Roberta Burnse Tam O´Shanter

-navržena Herculesem Lintonem v Dumbartonu

-příláká až 15 miliónů návštěvníků ročně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám