Hlavní obsah

Zemřel bývalý chorvatský premiér Ivica Račan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 63 let zemřel v sobotu bývalý chorvatský premiér Ivica Račan. Račan, který se v Chorvatsku těšil velké oblibě, se tento měsíc ze zdravotních důvodů vzdal funkce předsedy sociálních demokratů, hlavní opoziční strany.

Článek

Ještě na přelomu loňského a letošního roku si dělal naděje, že v čele vlády vystřídá současného premiéra Iva Sanadera ze středopravého Chorvatského demokratického společenství.

Nicméně koncem ledna ohlásil, že mu lékaři mají odstranit rakovinový nádor v pravém rameni. Začátkem dubna se ukázalo, že nemoc zasáhla i mozek.

Račan se narodil v roce 1944 v nacistickém pracovním táboře v Ebersbachu. Býval komunistou, ale později přeměnil svou stranu v prozápadní středolevé uskupení.

V letech 2000 až 2003 vedl první prozápadní vládu po pádu autoritářského režimu prezidenta Franja Tudjmana, která přivedla Chorvatsko na cestu vedoucí do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám