Hlavní obsah

Policisté prohledali sídla Evropské komise, vyšetřují korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Sídla Evropské komise v Belgii, Francii, Lucembursku a Itálii prohledala v úterý policie kvůli vyšetřování údajné korupce při tendrech na zahraniční zastoupení Evropské komise. Prohlídky se uskutečnily též v bankách, kancelářích několika firem a na soukromých adresách. Oznámila to belgická prokuratura.

Článek

Prohlídky nařídil belgický vyšetřující soudce. "Vyšetřování se týká údajného uplácení evropských úředníků, vytváření zločinecké organizace, porušování profesionální mlčenlivosti, překračování zákonů o veřejných zakázkách a padělání," uvedl mluvčí prokuratury, citovaný agenturou Reuters.

Zátahu se zúčastnilo přes 150 policistů, kteří prohledali asi tři desítky míst a vyslechli několik lidí. Tříleté vyšetřování se podle prokuratury zabývalo okolnostmi tendrů na zahraničíní zastoupení Evropské komise a zakázkami na instalaci bezpečnostních systémů v kancelářích EK. "Úředníci Evropské komise a ředitelé společností, které vyhrály tendry, jsou podezřelí z podvodu," sdělila prokuratura.

Mezi prohledanými místy je například kancelář jednoho asistenta v Evropském parlamentu. Evropská komise prohlásila, že s vyšetřovateli spolupracuje, podrobnosti ale odmítla uvést.

Reklama

Výběr článků

Načítám