Hlavní obsah

Severoirské volby vyhráli probritští unionisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELFAST

Ve volbách v Severním Irsku podle očekávání vyhrála nejsilnější unionistická strana DUP těsně před nejsilnější republikánskou stranou Sinn Féin. Ostatní formace budou mít většinou jen malé zastoupení v zákonodárném shromáždění, z něhož má být v této britské provincii ještě tento měsíc vytvořena společná vláda katolíků a protestantů.

Článek

Probritská protestantská Demokratická unionistická strana (DUP) Iana Paisleyho získala 30,1 procenta hlasů a proirská katolická Sinn Féin (SF) Gerryho Adamse 26,2. Umírněná katolická Sociálnědemokratická a labouristická strana (SDLP) obdržela 15,2 a Ulsterská unionistická strana (UUP) 14,9 procenta hlasů, zatímco unionistická nesektářská Strana spojenectví (AP) 5,2 procenta.

Zbytek hlasů si rozdělily Strana zelených (GP), radikální Pokroková unionistická strana (PUP) a blíže neupřesněná malá formace OTH.

Britský ministr pro Ulster Peter Hain již začal odděleně vyjednávat s představiteli DUP a SF. Mezi oběma stranami přetrvává napětí a vytvoření stabilní vlády není stále jisté. Paisley vyjádřil ochotu k vládnutí s katolíky, ale zapochyboval, že SF chce skutečně mír. Adams se také opět vyjádřil pro sdílení moci s protestanty, ale poznamenal, že to bude vyžadovat "toleranci a trpělivost" s Paisleyho stranou.

Britský premiér Tony Blair a jeho irský protějšek Bertie Ahern v pátek vyzvali severoirské politiky, aby nepromeškali "historickou příležitost" k obnovení tamních institucí. Již dříve uvedli, že v případě nevytvoření vlády do 26. března, bude zákonodárné shromáždění rozpuštěno a Londýn za pomoci Dublinu bude Ulster dále přímo a plně spravovat.

S ohledem na výsledky a předchozí dohody by měl být premiérem Paisley a jeho náměstkem Martin McGuinness ze Sinn Féin. Protestanti a katolíci si dále mají rozdělit deset ministerských křesel, především financí, kultury, ekonomiky, školství, zdravotnictví a životního prostředí. Londýn si ponechá kontrolu nad zahraničními věcmi, obranou a bezpečností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám