Hlavní obsah

Belgie už nebude od Čechů požadovat pobytová víza

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

Belgické úřady přestávají vyžadovat pobytová víza od Čechů, kteří přijíždějí do této země dlouhodobě pracovat. Právu to ve čtvrtek potvrdila vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Bruselu Alexandra Krusová.

Článek

Generální ředitel belgického Úřadu pro cizince Freddy Roosemont zaslal české ambasádě dopis, v němž připustil, že Belgie netransponovala do svého zákonodárství příslušnou evropskou směrnici, podle níž mohou občané EU v zemi pobývat i déle než tři měsíce bez víza, pokud mají průkaz totožnosti a nejsou zátěží pro místní sociální systém, tedy že mají potřebné pojištění a odpovídající finanční prostředky. Belgie se tak dostala do rozporu s evropskou legislativou.

Úřad pro cizince proto nyní přislíbil, že vyzve radnice měst a obcí, u nichž se cizinci musejí po příjezdu do země zaregistrovat k dlouhodobému pobytu, aby po českých občanech s okamžitou platností zmíněná víza již nevyžadovaly. Potřebnou legislativní změnu pak chtějí Belgičané provést do začátku května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám