Hlavní obsah

NATO i EU: radarová základna je věcí Čechů a Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zástupci Evropské unie i Severoatlantické aliance, s nimiž v pondělí jednal český premiér Mirek Topolánek v Bruselu, vyjádřili názor, že téma americké radarové základny je dvoustrannou záležitostí mezi ČR a Spojenými státy. O základně Topolánek mluvil v sídle NATO s generálním tajemníkem aliance Jaapem de Hoop Schefferem a později s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou.

Článek

Oba Topolánkovi řekli, že jednání o americké protiraketové základně je dvoustrannou záležitostí mezi USA a oslovenou zemí. Podle de Hoop Scheffera ale otázka urychlila debatu o vlastním protiraketovém systému aliance, a souvisejícími otázkami se NATO jistě bude ještě zabývat.

Základnám se v pondělí krátce věnovali i ministři zahraničí EU, kteří si vyslechli od zástupců Česka a Polska, jaký je stav jednání s USA. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn záměr napadl jako hrozbu, která by mohla vyvolat nové napětí ve vztazích s Ruskem.

Topolánek byl skeptický k výhradám jiných zemí k umístění amerických základen do ČR a Polska, ale uvítal diskusi v rámci aliance.

O základnách se český premiér nebavil s šéfem Evropské komise José Barrosem, s nímž se věnoval hlavně otázce evropské ústavy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám