Hlavní obsah

Rada Evropy kritizuje praktiky mučení v Čečensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg ve středu v čečenském hlavním městě Grozném upozornil, že v zemi se systematicky používá mučení, včetně elektrických šoků, na vězních jsou násilím vynucována přiznání, která jsou často vymyšlená, a jsou tam unášeni lidé. Hammarberg během svého třídenního pobytu v zemi vyzval úřadujícího prezidenta Ramzana Kadyrova, aby nepřipustil beztrestnost a svévolné počínání pořádkových sil.

Článek

"Lidé říkají, že jsou zadrženi, potom mučeni elektrošoky, že jsou násilím nuceni podepsat přiznání, která jsou v mnoha případech zcela vykonstruovaná. Nejde jen o jeden či dva případy, ale o celý systém. Je třeba s tím skoncovat," řekl Hammarberg a dodal, že "rodiny těch, kdo byli uneseni nebo zatčeni, mají právo vědět, co se stalo s jejich příbuznými."

Hammarberg tvrdí, že jeden každý vězeň, s kterým se během svého pobytu setkal, si stěžoval, že byl zneužit. Jeden z nich byl údajně vyšetřovateli nucen dřepět tak dlouho, dokud jeho noha natrvalo neznehybněla.

Kadyrov připouští porušování lidských práv

Kadyrov, bývalý premiér a pravděpodobný příští prezident Čečenska, připustil, že k porušování lidských práv v jeho republice docházelo a dochází. "Práva u nás byla porušována a ještě jsou, ale navštivte vesnice a uvidíte, že tam nikdy nebylo tolik naděje jako dnes," reagoval s poukazem na pozvolnou obnovu země po několikaleté válce.

Ramzan Kadyrov, někdejší rebel a syn prezidenta Achmata Kadyrova zavražděného v roce 2004, nyní kontroluje celou oblast za pomoci svých bezpečnostních sil a ruské armády. Ve čtvrtek jej ruský prezident Vladimir Putin navrhl na prezidentský úřad.

V Grozném bude příští týden zahájena konference o lidských právech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám