Hlavní obsah

Sněhová kalamita vyřadila z provozu britská letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Deseticentimetrová sněhová nadílka způsobila ve čtvrtek značné problémy v britské dopravě, zavřeno bylo sedm letišť. Přerušen byl provoz i na některých železničních tratích a zavřeny byly i některé stanice londýnského metra. Mnozí žáci dostali mimořádné prázdniny.

Článek

I po obědě zůstávala uzavřena letiště Luton a Stansted. Letiště Gatwick, Birmingham, Cardiff a Bristol už obnovily provoz. Zrušeny ale byly i některé místní lety z největšího britského letiště, londýnského Heathrow. Přerušen byl i provoz na několika železničních tratích, některé vlaky nevyjely, jiné byly zpožděny.

Sníh způsobil velké problémy také na silnicích a dálnicích, nejhorší situace byla na jihovýchodě Anglie a jihu Walesu. Silničáři vyzvali řidiče, aby dnes nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Přesto je na některých hlavních tazích omezený provoz. Podmínky na silnicích jsou zrádné, zvláště pro Angličany, kteří na zimu nepoužívají zimní pneumatiky, jelikož to ve zdejším mírném klimatu není zpravidla potřeba.

Ekonomové odhadli, že ztráty spojené s přívaly sněhu přijdou na 400 miliónů liber, tedy asi 17 miliard korun. Mnozí lidé si raději vzali den volna, další přišli do práce pozdě.

Situaci ještě může zhoršit fakt, že se čekají další sněhové přeháňky. Napadnout může až 15 centimetrů sněhu. Kvůli nočním mrazům také hrozí náledí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám