Hlavní obsah

Americké velvyslanectví v Aténách zasáhla raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Americkým velvyslanectvím v centru Atén v pátek ráno otřásl silný výbuch. "Byl to raketový útok z budovy přes ulici. Raketa vletěla na toalety ve třetím patře velvyslanectví," uvedla policie. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn. K útoku se přihlásilo levicové hnutí Revoluční boj.

Článek

Podle agentury AFP patří americké velvyslanectví k nejlépe střeženým objektům v Aténách. Je v rušné části města a policejní opatření těsně po výbuchu způsobila dopravní zácpu.

Výbuch se ozval ve třetím patře objektu pět minut před pátou hodinou. Další zdroje hovořily o výbuchu u hlavního vstupu do objektu. Explozi způsobila raketa vypálená ze starého apartmánu, který sousedí s velvyslanectvím.

Policisté následně zatarasili ulice v okolí. K velvyslanectví vyjely čtyři požární vozy a byli tam vysláni policisté se psy.

"Je tam velký hluk," uvedl jeden ze svědků rozhlasové stanici Skai. Jeden z automobilistů řekl, že výbuch na nádvoří velvyslanectví způsobil požár.

Silná exploze rozbila okna v několika domech naproti ambasádě. Svědek události dodal, že výbuch zničil rovněž masivní zámek na zhruba tři metry vysoké ocelové bráně, která chrání vstup do objektu. 

Řecký ministr veřejného pořádku Byron Polydoras oznámil, že k útoku na americkou ambasádu v Aténách se přihlásilo dvěma anonymními telefonáty levicové seskupení Revoluční boj. To je v současnosti považováno za nejnebezpečnější teroristickou skupinu v zemi.

Podobnými akcemi se proslavilo Hnutí 17. listopadu

Největší řeckou bezpečnostní hrozbu donedávna představovala ultralevicová teroristická organizace Hnutí 17. listopadu, která vznikla kolem roku 1973 a do roku 1999 měla na svědomí přes 20 obětí z řad řeckých, amerických a tureckých občanů a řadu pumových útoků a únosů. V srpnu 2002 ale oznámilo řecké ministerstvo veřejného pořádku, že Hnutí 17. listopadu je rozbito.

V listopadu loňského roku řecká policie rozháněla slzným plynem demonstranty pochodující k americkému velvyslanectví v Aténách a skandující: "Řezníku Bushi, vypadni z Iráku!" a "Skutečným teroristou jsou Spojené státy."

Reklama

Výběr článků

Načítám